It's all about Testing..

Monday, April 07, 2008
Kehidupan ini, tidak akan dinamakan kehidupan, andainya tiada dugaan atau cabaran di
sepanjang perjalanan. Tidak akan terasa manisnya kehidupan, andai hidup tak pernah dihujani dengan beban atau kesusahan. Tapi untuk merasai manisnye kehidupan itu, hendaklah kita terus tabah menghadapi ujian yang datang. Bangun selepas tersungkur,bangkit selepas jatuh... pasti akan terasa betapa manisnya kehidupan ini..kan?

Ujian demi ujian, dugaan demi dugaan yang datang, bukanlah beerti Sang Pencipta tidak
kasihkan kepada hambaNya. Tapi ingin menguji keimanan hambaNya. Bagi yang mempunyai
iman, walau sekelumit... pasti tidak akan lari dari mengingati Pencipta di kala diri dihimpit kesusahan, lantas akan terus mendekatkan diri denganNya, n sekaligus dapat menenangkan hati yang dalam kegelisahan....

'Sesungguhnya hati yang tenang itu, adalah dengan mengingati Allah'

Dan bagi yang langsung tidak mempunya iman walau sebesar zarah, pasti akan terus hanyut dan terasa bahawa dirinya sudah tiada guna. Lantas terjadilah pembunuhan diri sendiri yang
dilakukan oleh mereka2 yang sudah kecewa dengan kehidupan. Oleh mereka-mereka yang merasakan ujian yang diberikan terlalu besar dan mereka tidak bisa untuk menanggungnya..

'Allah tidak akan menurunkan ujian ke atas hambaNya melainkan hambaNya itu mampu
melaluinya'

So ingatlah, sekiranya kita ditimpa dengan ujian dr Yang Maha Esa, jangan lah berasa sedih
atau kecewa, bukannye Allah tidak sayang kan kita, tapi dia amat sayangkan kita. Cuma dia
ingin menguji kita, menguji keimanan kita terhadapNya... InsyaAllah, di sebalik ujian atau
dugaan yang diberikan, pasti ader hikmah disebaliknya.. cuma kita sebagai hambaNya,
hendaklah sentiasa bersangka baik dengan Yang Maha Pencipta.. tak kira walau sebesar mana
dugaan yang mendatang.. ingatlah bahawa Dia amat kasihkan hambaNya...

'Apabila kita mengharapkan mentari, ribut pula dtg menjengah. Kita menangis kerana mahukan
mentari..rupa-rupanye Dia nak hadiahkan kita pelangi.'

Eh ape lak aku merepek ni?? hahahah..memandangkan aku berada lam testing team, so aku pn
cakap la sedikit bab2 testing secara general ni..hahahaha.. tapi bukannye software testing ..tapi life testing. haha memandai je.. sje tetiba je tangan ni menari2 atas keyboard taip semua tuh.. Well, that's part of it. banyak lagi nk tulis, tp idea takat tu je yang datang. huhuhu

Setat ari ni lak, selama tiga mggu.. kitaorg akan setat training.. huhuhuhu, tp kt Century
Square ni je.. huhuhu.. tetiba cam malas lak rasa nak attend training, kene dapat kekuatan dlu ni.... YaAllah, berilah aku kekuatan untuk aku menghadapi hari2 mendatang. Amin.

Ok rasanye,that's all..
nk gi lunch jap, perut dh berbunyi..
Till, then
WaAllahualam
Wasalam

7 comments:

fatal1ty said...

Life never calms down long enuff 4 us to wait until tmrw to start living the life we deserve..
Life is owez movement, owez change, owez unforeseen circumtances..There will owez be something to grab ur attention..
The dream of yesterday is the hope of today and the reality of tomorrow.

ns1 said...

fida...
yup.. life is a test!
tq for d rmndr...
tk cr..

Afida Anuar said...

wooo..cik fadhil pn pandai berkata2 rupanya..mntap la.. tu la suh apdet blog, ayat dh mntap tuh.. :D

K.nass, ye kak nass, life is a test!! kak nass pn take care kt sana.. dh lame rasa kak nass pi sana.. ble nk balik mesia ni??hihih

fatal1ty said...

Same goes as u Cik Fida..
Maleh nk menaip..kekeke,
dah cukup thought yg ade dlm blog Cik Fida utk dijadikan tatapan harian..cukupla..

Afida Anuar said...

Huhuhu, cmne ni maleh nk naip..hahaha apa yg ckup nye thought yg de kt blog sy ni.. xcukup langsung.. jd tatapan harian lak tu. lagi la tak ckup cik fadhil

fatal1ty said...

Yela..walau xcukup but ade a lil bit..hehehe..
blog Cik Fida nih jd tatapan harian pasal ayat yg digunakan adalah clear,concise,courteous, conversational and convincing..hahah

Afida Anuar said...

"ayat yg digunakan adalah clear,concise,courteous, conversational and convincing..hahaha.." adeh, ni dh lebih2 puji ni. huhuh.
anyhoo(ayat mas) mekasih la..but i dun think so la cik fadhil..:D

 

Browse