Pelangi Itu Indah..

Thursday, January 08, 2009
Entah kenapa sejak dua menjak ni tensi itu rajin benor datang menyapa. Kalau setakat say 'hi' tu mungkin aku tidak akan ambil kisah. Tapi ni siap bertapa dan siap bertempet lagi kat sebelah ni. Haihh... Tapi bukanlah tensi sesangat pun, cuma aku rasa aku ni cepat gugup. Cepat kalut. Cepat rasa berdebar-debar. Cepat cuak..huh!

Hari Sabtu baru ni, aku pergi buat second follow up appointment dengan doktor kat Pusrawi. Laporan perubatan menunjukkan aku ada erkk... abaikan je la. Nanti dah sampai masanya aku citer eh. (Nampaknya Khairi kene tarik balik la ucapan tahniah buat saya hari tu kerana menjadi orang sihat, saya bukan orangnya Khairi... huhuhu). Kadang-kadang, bila fikir pasal ni, buat aku jadi takut, cuak, tensi. Namun aku tahu, setiap yang berlaku, pasti ada hikmahnya.

"Sabar Fida, sabar.... Dia nak uji sikit jek ni..", dia.

Semalam pulak, aku dapat berita perletakan jawatan CEO merangkap pengasas kampeni xxx ni. Terkejut tu memang la terkejut, dan sampai sekarang pun, aku masih lagi tertanya-tanya macam mana la dia sanggup lari meninggalkan rumah sendiri yang sudah lama di bina. Dan yang paling mengejutkan kes penipuan dia berkenaan angka-angka keuntungan yang begitu...wowww. Patut la awal-awal aku masuk kampeni xxx ni aku agak sangsi dengan kemantapan yang didakwa. Yang aku tak boleh terima, kampeni xxx ni mendakwa dia lebih mantap dari Infosys. Well... now you see who's the real mantapp!

Hari ni 2 kali masuk board meeting room gara-gara resignation tu. Alhamdulillah, projek 'pecah penjara' yang sedang kami usahakan sekarang ni still on. Client still expect the delivery. Kata 'orang besar' lagi, kami didakwa memang secure. Gaji pun secure. Customer masih confident, memandangkan kampenih xxx ni memang dah establish across the globe bla bla bla. Dakwa mereka la...Dan kerja harus diteruskan macam biasa dan tak perlu gusar atau risau.

Aku tak risau ker? Aku tak cuak ker? erkk..

Arghhh....pasti ada manis yang terselindung di sebalik pahit maung kejadian ni.

"Sabar Fida, sabar.... Dia nak uji sikit jek ni..", dia.

p/s: Pelangi itu indah kan? Tapi keindahan tu hanya untuk sementara. Perginya mentari, sudah pasti pelangi akan ikut pergi sama,. Tapi pelangi tu pasti akan muncul lagi... Kehidupan ni, umpama pelangikah? erkk...

Until next entry..

WaAllahualam
Wasalam..

16 comments:

:.Yus.: said...

betul kak..setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya..pelangi mmg indah..tp akak pelangi hanya muncul sekali sekala jek..cne tuh?

penign pale mao fkr psl kampeni nih..hanya menambah sakitku..aduh sakitnya!!!

Kehelan said...

Fida... smlm pun dept meeting... bos ckp insyaAllah takde down-sizing bla bla bla... sbb kompeni kami insyaAllah ada back-up dr subsidiary kompeni lain...

tp still lg takut la jugak, sbb tak kompem lg nih... insyaAllah next week kalu ada rezki... doa2kan yek!!

~~Noli said...

akak..sy mao pelangi indah je..tp td ade petir..sgt takut..emm..

natni said...

lalalalala

Tirana said...

Ha'a Fida sabo banyak-banyak...pelangi tidak kekal selamanya di situ. Ia datang dan ia pergi dan muncul lagi di tempat lain. Jika kita menanti ia muncul di tempat yang sama mungkin kita akan kecewa..jadi intai-intailah pelangi itu di mana-mana yang rasa ia akan muncul...hehehe..

Afida Anuar said...

Yus-->spt kata kak tirana..intailah pelangi tu di mana-mana, jangan intai di suatu tempat jek, nanti akan kecewa..heee
psl kampeni xxx ni, itu la, moga kampeni xxx ni kembali naik wlupun ceo nya turun..erkkk

Kay-->insyaAllah kay,sama sama kita doa... kampeni kay mantap..no worries...

Noli-->erkk..petir ada, guruh ada, tapi pelangi tiada..erkk tadi la..huhuh

Intan-->Lululululu

Kak Tirana-->heee...dah duk cni jek akak, tpaksa intai cni jek...erkkk... insyaAllah ada masa pi intai pelangi kt tempat lain lak..eheh

Anonymous said...

kak nor
pelangi memang indah sbb kita nampak ia jatuh atas orang lain bukan kita!
..tapi hakikatnya orang lain pun nampak ia jatuh atas kita bukan mereka! kesihatan diri biasanya bergantung kepada bagaimana kita mampu menahan stress..
..jgn kerja kuat sangat!
trg..sekarang ni sibuk lah..
seluruh malaysia datang..kami2 pun sibuk juga..pagi2 hantar 4 budak kecik ke skpr. ..ami ke sabiqun naik van..
lastly..kepada..?..tolong2 la tengok..peace!

Hafeez N. said...

UPDATE:
“Our liquidity position is not very encouraging,”-Ram Mynampati told reporters in Hyderabad today.

Kak,aku rasa kita semua deserve to know the truth.Benda yang reality.bukan false hope atau ayat2 penyedap hati.We hv to know the reality,supaya kite leh prepare for the worst case scenario.

Wake up!and hope for the best!
Amen.

agHoo said...

jom berenti!!hak3x..

pestisid said...

berhenti berharap dan berhenti terpengaruh dengan kata-kata manis.fikir untuk diri sendiri.jom cari backup plan.

Afida Anuar said...

Ayah Su-->Pandai jugak deh ayah su berkata-kata..erkkk...
wahh budak2 kecik masuk sekolah doh, rindunyer kt budak2 kecik..heeee

Hafeez N-->entah la apitto..apa pn..everything is unpredictable rite now..jom kita lumba lari...100 meter nak? erkkkk

Arif-->Jom balik kg..kita tanam sayur..nak?heeee... eh jom arr balik ganu pilihanraya ni..klu mu dok ngundi pung, wi sokongang kat aku nk ngundi ni pn jadi arr..eheh.

Pestisid-->itu la..pkir2 gak nih. di manakah harus ku cari back up plan ini...huhuhu. Tunjukkan jalan Ya Allah..

miezi said...

afida,
am having the same prob. F***!!
heard this hearsay yestrday that our salary might be revised up to 30%. Erk. If that going to be implemented, matilah saya.
mari berharap ia tidak akan menjadi kenyataan. yay

nway, eventho anda mengXXX kan nama kampeni, rasanya sy pernah baca sblm ni keje katne. Eheh

Khairi said...

Salam fida,

Penyakit hati lebih teruk dari penyakit jasad. lebih teruk apabila ia sukar dikesan.

InsyaAllah, we just need to keep going thru the time, which ever the way is, keep smiling all the way.

Semoga sihat-sihat selalu ya. :)

diana said...

sabar ye fida..wish u in good condition..:-P

Afida Anuar said...

Miezi-->revised salary up to 30%? mau dipotong itu gajikah?huhu..
sama-sama kita berdoa semoga semua nya baik-baik belaka. Kalau Allah kasi tak baik jugak, kita doa moga Allah kasi ketabahan untuk kita hadapi ujianNya yang sekelumit ni..uhuh.... erkk, sy penah tulis ek sy bekerja di mana sebelum ni? takpe2...anggaplah di xxx..eheh..

Khairi-->Yeap..keep smiling!!!... moga khairi, zaujah dan anak pn sihat2 selalu.. Amin..

Diey-->insyaAllah diey..

Anonymous said...

Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes

 

Browse