Kenapa Cikgu?

Sunday, January 11, 2009
Alhamdulillah walaupun sudah lebih 2 tahun aku bersara sebagai cikgu sementara, tapi ada juga bekas anak-anak didik aku yang masih lagi bertanya khabar aku sekarang ni, tak kurang juga yang menyepi. Alah tak kisah la tuh. Tapi yang pasti pada mereka, panggilan 'cikgu Afida' itu kekal di bibir mereka sampai sekarang walaupun hakikatnya aku bukan lah seorang cikgu:(

Apa pun, jadi cikgu tu, tugasnya nampak mudah. Tapi tanggungjawab yang terpaksa dipikul amatlah payah. Mendidik anak bangsa. Mulia sungguh tugas tersebut. Tambah lagi, jika seramai-ramai insan yang diajar itu mendoakan kesejahteraan cikgu tersebut di dunia dan akhirat. MasyaAllah, betapa hebatnya kerja sebagai seorang pendidik ni.

Cikgu juga dikurniakan cuti yang sangat banyak dalam setahun!!!

Tidak hairan lah mengapa sekarang ni begitu ramai anak teruna yang memilih cikgu untuk dijadikan suri rumah tangga mereka. Kan? Kan?

p/s: Kalau anak teruna memilih cikgu... anak dara nak pilih sape lak ek untuk dijadikan sura rumah tangga mereka?wink* wink*.... Tapi anak dara boleh pilih memilih ker? erkkkk

Until next entry..

WaAllahualam
Wasalam..

13 comments:

Tirana said...

Memang mulia tugas seorang guru. Tabik pada guru yang sabar mengendalikan kerenah anak murid yang pelbagai.

Fida, anak dara sekarang dah boleh memilih. In fact, wajar memilih untuk mendapatkan calon sura rumahtangga yang berkualiti. Kalau main tangkap muat aje..bimbang "ter" dapat mamat yang tak senonoh. Tapi kadang-kadang dalam memilih tu pun, dapat yang tak senonoh gak. Samada ada mamat tu pandai berlakon jadi baik atau minah tu yang tak reti pilih..orang pilih dengan menggunakan akal dan matahati, dia pilih guna hidung...bau kat luar wangi rupanya kat dalam busuk..hehehe..

diana said...

haha..sy pun penah jadi cikgu sekejap..haritu p beli susu kat kedai runcit, ade sorg anak india panggil cikgu2..berlari2 dtg nak salam..tegezut den..begitu tersentuh perasaanku..(ade murid yg ingat kat aku..hehe)

:.Yus.: said...

mulianya seorg guru..tanpa mereka tentu kita xkn berjaya sampi ke tahap ini..

tp skrg ni rs cm org jd guru sb xde keje lain.dorg jd cikgu sb sah2 akn ada keje..tp xsume mcm tu..maaf ye cikgu2 diluar sana...just my 2cent opinion..

mau jd cikgu jgk tp rasa cm ilmu xde utk ajar dorg..sedihnye..

rindunye kt cikgu2 saya..huhu

Khairi said...

selagi tidak ada di genggaman, mana bisa dipilih-pilih?

cayyok cayyok.

Afida Anuar said...

Kak Tirana-->huh, terima kasih atas bimbingan pilih memilih sura rumah tangga itu kak tirana:)

Diey--> wahh diey, tak sangka kamu pn pernah jadi cikgu.eheh.. sama macam kita gak la, kita mana pernah lupa cikgu-cikgu kita. So depa pn pasti takkan lupakan kita..eheh

Yus-->jangan cakap tade ilmu. Nanti kalau dah masuk bidang tu, otomatik akan jadi ada ilmu tuk ajar diaorang.erkk

Khairi-->owhh,begitu ek. Nak kene genggam dulu baru pilih?...hurmmm..
(berfikir sat)

en_me said...

sekang zaman perigi cari timba.. gasaklarrr kannns

Anonymous said...

kak nor
alangkah indah kalau kita yang boleh pilih-pilih. agaknya separuh yang terpilih dan separuh lagi..reput!

itulah kehidupan..ape saja kerja yg kita buat..last-last kerja orang jugak yang kita rasa macam best! cikgu juga rasa begitu..

he..he..peace!

Afida Anuar said...

En_me--> betul tu, zaman perigi mencari timba, tapi kalau kene pada tempatnya, tak salah perigi nak cari timba pun en_me..heeee


Ayah su-->hahahaah..iyer tu ayah su. Kita tengok kerja orang best. Orang tengok kerja kita best! Apa pun..Bersyukur lah dengan kerja sendirik..huuhuh

Anonymous said...

dunia dah maju...zaman dah berubah.. ;)

Afida Anuar said...

;)

said...

Hehe jadi cikgu pun penat juga sebenarnya.. Org lain bila bekerja, dalam sehari mungkin dah boleh nampak output nya.. Tp product yang cikgu keluarkan bukan terus2 boleh diukur.. Ambil masa.. mcm menjaga anak pokok .. Terkurang atau terlebih air pun boleh mati.. Tak cukup atau terlebih bajanya; terkurang dan terlebih perlindungannya pun mungkin tak menjadi.. Apapun kerjalah bersungguh2 x kira apa kerjanya huhuhu

Afida Anuar said...

huhu..betul2 tu didi... wahh pandai bermadah jugak ko ek didi..heee..

Anonymous said...

Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes

 

Browse