Andai Aku Di Tempatmu

Tuesday, January 06, 2009
Bergenang air di kelopak mata ini bila diberitahu berita tentang seorang kawan kepada adik aku yang menderita kerana tumor otak. Aku pernah mengenalinya kerana dia juga belajar di Universiti yang sama. Malah agak rapat kerana dulu dia seringkali bermalam di rumah keluarga aku tatkala ada program, aktiviti atau urusan yang terpaksa diuruskannya bersama adik aku.

"Kak Nor... bole tahe deh lauk Kak Nor masok ni, sedak jugok", mesranya dia dengan dialek Kelantannya suatu masa dulu.

Kini, dia terlantar sakit di rumahnya. Dia sudah terlalu sakit. Segala-galanya amat payah baginya. Bayyi, kenapa engkau yang dipilih Tuhan untuk memikul ujian ini? Andai ditakdirkan Kak Nor di tempatmu Bayyi, apakah kak Nor bisa jadi setabah mu dalam menghadapi ujian yang amat hebat ni?

Ya Allah, Kau sembuhkanlah Bayyi Ya Allah... Kau kembalikan lah senyum tawa yang pernah terukir di wajahnya suatu ketika dulu ya Allah...

Aku mohon ya Allah..
Aku mohonnn..

14 comments:

~~Noli said...

prigkat mana dh akak?
kita sm2 berdoa yer kak..
mgkin kiter boleh salurkn ketabahan kpdnya..

en_me said...

hi cek nabilah tewww.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

Afida Anuar said...

Noli-->tatau peringkat mana noli..cuma orang cakap dia sakit jek skrang..huhuhu

En_me-->erkk..nabilah just name for my email.
Afida..yea..that's my name..sama-sama anyway..
orang berbudi kita berbahasa..
orang menjenguk blog kita,
kita jenguk balik blog dia..erkk.
whatever..eheh..

Tirana said...

Kesian ye Fida.. ramai sekarang ni yang kena cancer..muda-muda lagi..gerun la

baanu said...

appreciating a lot now...watever it is...

:.Yus.: said...

bayyi?cm penah dgr nama tu..dia bdk course irk/hs/arabic ke?..

klu btl dia.ya Allah knp bdk baik cmtu selalu diuji Allah..

yus xkenal dia..tp teman2 yg kenal dia sellau ckp dia ni baik.ringan tulang..mg Allah permudahkan urusan dia.mg Allah sembuhkan sakit dia.bg dia semangat insyaAllah

Khairi said...

sakit itu kifarah.

moga ada belas di akhirat kelak. moga cepat sembuh!

p/s: sakit fizikal ada di dunia. Sakit hati ada di dunia dan di akhirat.

Afida Anuar said...

Kak Tirana-->huh itu la, masa kecik2 dulu makan jajan banyak sangat kut noo..erkk... semuanya datang daripada Allah... harap Bayyi sabar hadapi dugaan ni..

Baanu-->yes...appreciate whatever it is..

Yus-->betul, bayyi aka Ahmad Syukri, budak kelantan..budak IRK or HS or BAR kut..tak sure.. MasyaAllah dia mmg budak baik yus..Doa-doa moga dia boleh smbuh.

Khairi-->InsyaAllah moga dapat kifarah segala dosa dia.. dia budak baik khairi.. budak kelantan..area mana sy tak sure..huhuhu

agHoo said...

innalillah..

diana said...

mudah2an cpt sembuh..

Afida Anuar said...

Arif--> Innalillah..

Dieyy--> Mudah2an diey... awal ek kita datang ari ni..erkk..

LeLs said...

den doakan semoga baby tuh tak ape2..

insyaAllah...~

Afida Anuar said...

Harapnya macam tu lels...tapi dengar2 nya, hanya menunggu masa..ya Allah..

p/s: tetiba pelik kamu tulis baby..rupanya aku panggil dia bayyi...ni bukan bayi la, ni bayyi, ada sabdu sket, huhu

Anonymous said...

Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike dunk SB shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes
Nike shox shoes

 

Browse