Angkat Bakul Buatan Sendiri..

Thursday, December 25, 2008
Sebaik saja keluar dari lif di tingkat ** blok A pangsapuri rumah sewa aku, bau orang tengah menumis lada menusuk-nusuk hidung, bercampur pulak dengan bau gorengan ikan, menggelupur perut aku dibuatnya. Kan best kalau bau masakan itu datangnya dari rumah aku. Balik rumah ada orang tolong masak, tolong kemas, tolong basuh baju, sidai baju, lipat baju, tolong bla bla bla bla, setel. Tapi sapa nak tolong?? Hurmmm... erkk bibik???

Teringat kisah mak aku suatu masa dahulu. Mungkin terlalu penat dengan kerja-kerja rumah yang berlambak. Mana kene pergi kerja lagi, balik nak kena masak, kemas rumah, basuh baju, layan adik-adik aku bla bla bla. Memang tak menang tangan lah dibuatnya. (Time aku balik bercuti, memang aku bantu jugak la apa yang patut. Kira aku lah bibik waktu tu, erkkk. Tapi time aku tiada?) Suatu hari mak bersungut depan ayah untuk mengambil seorang bibik bagi membantu meringankan beban kerja-kerja rumah mak. Tapi apa kata ayah?

Ayah kata, ayah tak selesa kalau ada bibik. Tak pe la rumah selerak sikit pun, ayah tolong kemaskan. Baju-baju ayah tolong mesinkan, pastu sidai. Kalau mak masak satu lauk je pun ayah tak kisah. Alhamdulillah, bab makan ayah aku tak cerewet orangnya. Moga jodoh aku pun begitu juga nanti, tak cerewet bab makan, Aminn..

Lantas hasrat mak aku tu terpaksa dibatalkan. Sehingga hari ni, mak aku tak pernah bersungut lagi depan ayah aku perihal nak ambil bibik. Tapi jarang pulak aku tengok ayah aku mesinkan baju, sidai baju, kemas rumah. Time anak-anak takde kat rumah kut. Yer la, time aku ada kat rumah, aku yang buat semua tu, eheh. (Angkat bakul sendiri Fida nih! erkk..)

Tapi betul gak cakap ayah aku. Tak selesa satu. Lagi satu, semua benda bibik buat, makan pun dari air tangan bibik. Macam mana hubungan keluarga itu bisa utuh? kan?

"BIBIKKK, Buatkan susu panas satu. Mau tido ini"

PANGGGG!!!!

"Owhh, aku berangan ada bibik rupanya", heh!

Until next entry semua. Selamat malam.

WaAllahualam
Wasalam.

10 comments:

It4Ch1 said...

aku ingat ada satu hadith pasal fatimah r.a minta kat rasulullah s.a.w sorang tahanan perang untuk jadi pembantu rumah untuk kurangkan beban kerja rumah. tapi baginda tak bagi pun. baginda dia amalkan surah ape aku tak ingat.

Afida Anuar said...

nawal ada dak mintak kt ko mus? erkk..

itu la, aku pun tak selesa klu de orang asing dalam umah aku.walupun sama jenis jantinanya. Ayah aku lagi la:D

Kehelan said...

huhuhhu... takut la nak pi umah Fida...

Afida Anuar said...

Kayyyy....ya Allah, salah faham dah ni...orang datang tak kisah lar...mai la kay...

ni klu kes bibik..sah sah la dia akan duduk n tinggal ngn kita selama mana dia kje kan?...huhuhu..

org datang tak kisah pun..mai la..bilik tamu pun dah sedia dah kat bawah tu..jangan la tak mai kay..sedey fidaa...huhuhuhuhu..

miSs dee 4 dino said...

fida..
aunty aku ade bibik..
tp bibik dia xmasak..n dia takkan minum atau makan ape2 yg bibik dia buat..bibik dia tolong kemas2 umah je pun..

for me la..
selagi terdaya..xpayah lah nak ade bibik..kita msih bole buat kan??

Afida Anuar said...

huh, ada dengar gak orang hire bibik tp tak kasi masak..heeee...

itu la, selagi terdaya...

ida bile nk mai KL, jom nnti tngok anak mas:)

DarabDua said...

peh!
kemain lagi lu sedap berangan!
haha~

~~Noli said...

PANG!!!

akak..tu 'pang' dgn kasih syg ker?hikhik..

miSs dee 4 dino said...

hehehhe...boleh2..
mas due bile fida??
lamanye tak jumpa korang...
rinduuuuuuuuu!

Afida Anuar said...

Mr darab--> Berangan memang best yang amat mr darab...eheh

Noli-->erkk..heee.. ye ye, PANG tuk diri sendiri mustilah dengan penuh kasih sayang..miahahha

Ida-->entah la ida, dulu kt blog lame, dia ada track bila due..skrang tatau dah..nnti dia bagitau la tu..kita pi ramai2 eh..

 

Browse