Langkah Bendul..

Tuesday, November 11, 2008
Langkah bendul.... hurmmmm.. Tarik nafas jap. Okay lepas...Haaahhhhhhhhhh.

Bendul.. kalau tak silap aku, bendul ni adalah tempat yang ada pada pintu hadapan sesebuah rumah. Dan kebiasaannya bendul ni hanya ada pada rumah-rumah kayu. Rumah-rumah lama. Sekarang ni, rumah-rumah batu, rumah zaman moden dah takde dah istilah bendul-bendul ni semua. Nak masuk rumah sekarang pun tak payah dah susah payah nak melangkah bendul-bendul tu semua. Kan? Kalau tak silap aku la. Kalau salah tolong betulkan. Saya budak baru belajar pasal bendul rumah. Heh!

Kalau ikut pepatah orang-orang tua pulak, melangkah bendul tu bukannya bermakna melangkah bendul untuk masuk ke dalam rumah. Akan tetapi melangkah bendul bermaksud seorang adik mendahului kakak atau abangnya dalam menuju alam rumahtangga. Erkk..kalau salah betulkan juga sebab saya budak baru belajar dalam 'alam melangkah bendul' ni. Eheh..

Orang-orang tua yang terlalu berpegang kepada adat orang melayu, mereka amat pantang atau tidak menggalakkan amalan melangkah bendul ni. Tidak pula aku ketahui akibat atau sebab musabab larangan ini ( haihhh...akibat tak berdamping dengan orang-orang tua la ni). Tapi zaman sekarang, fenomena melangkah bendul ni seolah biasa bagi pandangan mata. Kan? Setahu aku la... sebab masyarakat di sekeliling aku seolah sudah tidak mengikut pantang larang orang-orang tua ni. Eh pantang larang ke? Ke apa panggilannya ek?

Yer la, kalau setakat pantang larang orang-orang tua, rasanya tidak salah kalau kita melanggarnya selagi perkara itu tidak bertentangan dengan hukum syarak. Kalau larangan melangkah bendul ni datangnya dari hukum yang Allah telah tetapkan, maka memang wajib kita patuhi. Tapi yang sebenarnya, Islam tidak langsung melarang seseorang muslim atau muslimah itu 'melangkah bendul'. WaAllahualam. So...

p/s: So adik, jangan risau. Akak kasi green light kat adik tuk 'langkah bendul' akak. Eheh!

Keep reading my entry then. I'll be here again. The same me. Just different story.

Until next entry.

WaAllahualam
Wasalam.

17 comments:

Kehelan said...

kenapa?? nak kena langkah dh ke???

ala... biasa jek... takde rasa apa pun... normal dh skrg...

Palie said...

kuang asam punye adekkk.. main langkah2 je akak die.. kekekee..

agHoo said...

aku kn marah ngn bapak lepas aku ckp akak 2nd aku langkah bendul akak 1st..karut sume tuh!!kata bapak aku huhu...

kalo lurus bendul lak??hehe

Hafizzul Kamarudin said...

kalo masa nak melangkah tersepak lak bendul tu camne lak?

niwtode said...

afida, langkah bendul mungkin akan memberi faedah kepada kamu. jika adik kamu langkah bendul, kamu boleh dapat sepersalinan dari apa yang adik kamu dapat dalam hantaran. tapi ini adat langkah bendul orang perak, cuma jika adik perempuan langkah bendul. adik lelaki x aci. langkah bendul bukan larangan, tp cuma ungkapan orang tua-tua gamaknya.

a.r.e.|.a.n.z said...

owh.. aku ingatkan ko cerita psl sitcom "Bendul" lakonan Harith Iskandar tu.. buhahahaha

Afida Anuar said...

Arghhh tenet kt opis watt hal...menciknyerrr..

Kay-->Heee, takde arr kay,sesaje jek tulis. mana tau suatu hari nanti kene langkah..eheh

Palie-->adik mana langkah akak mana ni palie??ekekkeke

Arif-->karut lagi marut..eheh.. klu lurus bendul, erkkk..lurus selurus murus dan turus..ahahah

Pijo-->hahaha klu tersepak bendul, kalu tak pandai nk maintain sah sah la jatuh tersembam. Tp klu pandai imbang, hurmmm tak jatuh kut..ahaks..

Edot-->owhh, aku de gak dengar pasal tu. adik laki yg langkah tak dapat ek? alaaaaaaaaaa... heh!

Azlan Azri--> hahahah..citer tu pun aku tak pernah tengok, nk citer cemane..eheh

maslina said...

aku langkah akak aku selambe je fida oi. bertuah dia. byk dpt benda free yg turun dr majlis aku. cadar la, dulang la, pastu mcm2 dia boleh improve dr kenduri aku.. untung banyak oooo... pastu dpt kain sutera terengganu selai, sepersalinan tu la.. apa nak wat.. rejeki orang lain2.. hehehee ~~

khairi said...

biar langkah bendul jgn langkah taik ayam monei.. keh keh keh..

saya tiap2 ari langkah bendul, bendul komuter.. keh keh keh..

err.. adik fida nak kawin ke? tahniah tahniah.. selalunya aura tu nnt akan terbias kepada kakaknya.. insyaAllah..

Tirana said...

Fida..kalau kat tempat kak tirana, orang yang dilangkah bendul ni seronok tau.. Apa yang adik dapat masa majlis hantaran, kakak pun dapat juga. Kalau adik yg nak kawin tu dapat cincin, Fida pun nanti dapat gak. Sian pihak lelaki, kena siap double..hehehe

unicorn said...

xde pun istilah langkah-langkah bendul ni dlm Islam..org-org kita je yg create bnde2 ni..

NuaR said...

cm best je jadi bendul ni kan... wahahaa... :P

niwtode said...

betul tu Yoe, cume orang kita yang dieja MELAYU sahaja yang reka benda ni.

kononnya nak jaga hati kakak yang sedih kalau adiknya yang kahwin terlebih dahulu daripada dia. untuk pujuk hati si kakak, hantaran yang diberi kepada adik perempuan juga diberi satu persalinan kepada si kakak. <- itu apa yang orang tua2 cakap kat aku, kalau aku kena tipu, makanya aku tipu kau juga

Afida Anuar said...

Mas--> Owhh..klu adik pompuan langkah kakak. Klu adik laki lak camne ek Mas? same ek dapat cam adik pompuan langkah kakak dia?huhuh

Khairi-->hahaha..komuter pn de bndul ek? eh tatau lagi. mcm gaya dia dulu jek. eheh.. hahaha pepandai jek sy buat tafsiran..gagaga

Kak Tirana-->Heee.. tu pihak laki yg kene kasi kat kakak perempuan tu. Tp klu pihak perempuan? rasa takde kan kene kasi kat kakak si lelaki ni..gagagag

Yoe-->aku tau takdok lam Islam bab2 langkah melangkah ni.tp org tua2 kan. org zaman dulu suke create2 mcm mung kate tu la.Tok aku macam 'bising' klu adik aku kawin dulu, haihhh.. klu bole dia nk aku gok kawin dulu. hurmm....

Nuar-->best2 jd bendul..:P

Edot-->erkk cam ko tipu jek edot..harharharhar

maslina said...

yoe dia cakap camtu sbb dia dpt rasa mcm adik2 dia akan langkah bendul dia.. muahahhaa....... sori yoe gurau jer.. klo adik laki taktau le pulak aku fida...

Afida Anuar said...

hahaha, gamaknye la kut Mas.eheh..
hurm..takpe, aku pun tak penah dengar lak klu adik laki langkah bendul kakak dia, so pihak perempuan kene kasi something..

Nuha said...

cam ne ey klu aku nak kawin lps 2 bf aku nak merisik.Aku bg tau dia kakak aku x kwen lg...Yg aku nyampahnye bf aku ckp "klu ikut adat perak u yg kna klua duit beli barang utk kakak u". Aku x de la hingin sngt duit dia 2 tp dia terang2 cam x nak bg apa2 dkat kakak aku.Alah ape la sngt kakak aku x naknye suma 2.Kakak aku siap bg green light lg.

Kira kakak aku bagus tau x. Tp akuas her sister mesti la at least aku nak beli baju ke utk kakak aku sebagai hadiah aku pada dia.

Aku rasa cam x nak kawin pun ada.Susah la klu pasangan mcm ni x ada give and take.Sama2 nak kawin sama2 share la..Terus je point dekat aku..lama2 aku tinggal je laki cam ni.Mula2 dah buat hal..aku cam dah malas..

 

Browse