Musim...

Monday, July 04, 2011
class Musim
{
public static void main(String args[])
{
int ukuran = 0;
String musim;

if(ukuran == 1 || ukuran == 2)
musim = "Sedikit Rajin";

else if(ukuran == 3 || ukuran == 4)
musim = "Rajin";

else if(ukuran == 5 || ukuran == 6)
musim = "Terlalu Rajin";

else if(ukuran == 7 || ukuran == 8)
musim = "Wowww!! Rajinnya..";

else musim = "Malas Kot!...err";

System.out.println("Sekarang Adalah Musim " +musim+ ".");
}
}

//PS:Ada sapa-sapa dapat teka output java code di atas?
//Kalau dapat teka dengan tepat....hadiahnya adalah..... jeng jeng jeng.... tepukan untuk diri sendiri..hehe.;)
//Kata jadi kuli IT, sekali sekala post coding kat sini tak salah kan? Boleh kita sama-sama belajar..iyer dak?..

Ketika saya menaip entry ni, adik ipar saya Hafizah, zaujah Afnan sedang berada dalam labor room untuk melahirkan baby mereka yang pertama. Doakan Hafizah selamat... sepatutnya due akhir bulan 7 ni, tapi nampaknya baby dah tak sabar nak keluar... nak tengok Mak Long dia gamaknya...hik~



ps: Kata baby nak tengok Mak Long dia, tapi Mak Long dia khusyuk dengan blog lagi ni...adehhh...sabor je la Mak Long oii~

25 comments:

Rashid said...

kod apa pula tuuu fida? feninn feninnn .. hehe

said...

Ya Allah Fida aku memang x ingat langsung dah coding2 ni! heheeh. Cam trauma pun ada =p

IMANSHAH said...

huhu..apo ni

senyumSOYA said...

hohoho...terer la kak fida..penat pk tp x tou gak..heheh..
smoga baby ngn ibu selamat.insyaALLAh..
nanti share gmbr baby ya kak fida..(^^~

fuad ansari said...

nak mengukur tahap kerajinan seseorang mengikut skala tertentu erk....

ramai dah anak buah.. bagus la keluar awal sikit.. leh dapat duit raya dari maklong tahun ni.. (",)

bukan lelaki 'Y' said...

mmg tak paham.. boleh tolong terangkan? maklumlah, nama je pengguna IT, tapi mmg tak paham.. ;)

nur aisya humaira said...

output dia kuar musim raya..keke

terorrnye akak ngan coding2 ni..aisya memang tk minat ngan programmg...

mak long, datg laaa hospital..ank buah nk tgk mak long ni..keke

Stridz said...

Sekarang Adalah Musim Malas Kot!...err

InsyaAllah semoga selamat semuanya ya, kak Fida :)

p/s sy bukan java dev

Afida Anuar said...

Cikgu Rashid-->kod rahsia ni cikgu rashid.. he he.. ni namanya Java language cikgu..salah satu bahasa programming..

Dd-->Didi, aku rasa kalau aku tak masuk bidang ni, aku pun mungkin dah lupa jugak kot!. hu hu..tp kan, seronok sebenarnya buat programming ni..sungguH!..he he

Shah-->ini adalah cacing kerawit.. hehehe.. ni namanya Java language shah, salah satu language tuk programming

SenyumSOya-->tak terrer pun senyum soya..serius tak terrer..yg senang2 mcm ni boleh la..klu yg susah2..hurmm..mau pening jugak.. insyaAllah nnti kalau rajin akak upload kat cni;)

Fuad-->nak ukur..hurmm..boleh la..tp tu bukan jawapan yang dikehendaki.. he he..

aaa, kalau dia keluar tepat pada masa pun memang kena kasi duit raya gak fuad..adehh memang kena save bajet lebih nampaknya tuk raya ni..heh!

Bukan lelaki Y-->hurmm mcm mana nak terang eh..mcm ni.... chewahh.. Allah...nnti tak muat pulak nak terang kat cni, he he(konon).. nanti la:P..jap tunggu jawapan yang paling tepat dulu, nnti akan diterangkan..kalau rajin..he he

Aisya-->he he..mcm tu pulak dah..kalau raya tak keluar2 mcm mana? hik! tak terrer pun aisya..ni pun buat yang simple2..boleh la..

he he, insyaAllah mak long datang pagi besok eh..malam ni mak long takut la nak drive sorang2..errr

Stridz--> Sikit lagi jawapan aben nak tepat tu. Tertinggal sesuatu.. cek balik... he he..

InsyaAllah..thanks Aben. Dah selamat deliver td.. pukul 8.30mlm..alhamdulillah..baby boy. Anak menakan akak no 2;).

P/s: akak pun bukan java dev:D

nahmy said...

cam resepi buat cokodok sukun la. tahniah atas ketibaan anak sedara baru...

natni said...

java developer in da making..
tahniah na maklong~

iffah said...

int ukuran = 0;
so output adalah : Sekarang Adalah Musim Malas Kot!...err.

heheh..betul tak? 3x.. nak adiah..plis.plis.plis

nurkass said...

err..kass teka ek..
System.out.println("sekarang+adalah+musim+mengawan").
betul tak..betul tak..haha..poning kepalo den..

wahhh..dpt anak buah lagi ye..tahniah mak long..boy ke girl?

sahromnasrudin said...

bab2 koding nie mmg saya fail..huhuhuuh..maklumla, bukan pakar dlm bidang ini hehehe

semoga adik awak selamat melahirkan baby sulungnya ya....

Kakzakie said...

Allah... mak long busy dgn blog sementara menanti baby deliver. Nanti bila dan nampak baby lupa segala:)

Kakak tak dapat tekalah dan tak dapatlah hadiah dari Fida....

NaeBlog said...

Afida; JAWA language pun penin... ini pulok Java...^^

SaH@bAt said...

Confirm, kalau ukuran=0, semua condition tu false so kita skip terus ke else terakhir.
Jawapan Output:

Sekarang Adalah Musim Malas Kot!...err.


Anyway, kenapa musim malas pulak ye?

for(iLoop=1;iLoop<4;iLoop++)
System.out.println("Cer cite.");

Wah2 bermain coding java tu. Siap ada comment + ber'object-oriented' lagi. Mantap.

Tirana said...

Fida.. mai kak tirana teka output java code tu.. "Sekarang Adalah Musim Malas"..hahahaha..

Moga mak dan baby selamat.

shameel Iskandar said...

mula2 sekali tahniah ats kelahiran anak sedara yg baru. Wah hebatnya afida ngan kod java ni.

intan.maisarah said...

saya memang bukan pakar it.

~.~

baby lelaki ke perempuan?

muhamad hanif said...

aku tau, aku tau..


ada words *terlalu rajin* kankanakn ?



AHAHAHHAHAHAHA

Afida Anuar said...

Nahmy-->he he..cubalah nahmy,buat sukun guna resipi tu,tengok best ke idak...he he..thanks..



Intan-->in d making la sangat:P.....maklong:tengs..



Iffah-->he he, betul2... tepat..hadiahnya..adalah, tepukan untuk diri sendiri..clap clap clap..he he



Kass-->oh.he he..kass, nakal ya, ke situ pulak dia..kekeke. he he, yer kass, ni anak buah nombor 2..baby boy jugak...



Sahrom-->takpe2..tau sahrom,...alhamdulillah, dah selamat dah lahir baby semalam..kul 8.40..



Kak Zakie-->he he..betul2 kak..smlm cuti sehari pi tengok dia..tak puas lagi ni..hari ni amik cuti lagi sehari...nak pi lawat dia lagi hari ni.. eh takpe2 kak...fida takde kasi hadiah apa pun.. he he



Nae-->klu jawa saya fail nae..java boleh la sket2...kekekeke



Sahabat-->Lama tak berkhabaran...bizi sungguh dengan student2 eh? A'aa, tepat la tuh jawapan.. tepukan tuk diri sendiri.. yeayyyy... he he..

Kenapa musim malas? nak kena buat java coding jugak ke tuk bagitau kenapa musim malas? he he..

Musim malas iron baju..err dulu2, rajin. Hari Sabtu/Ahad tu dah iron baju tuk seminggu.. Lps tu dah malas sket, iron 2,3 helai je. Lepas tu, iron sehelai je. Lepas tu dah malas iron baju di hujung minggu, iron pada malam nak pi keje pulak. Lagi malas adalah bila iron baju time nak pergi keje...errrr...

PS: Saje je bermain2 dgn coding java.. rasa mcm seronok pulak bila buat program tu, program ni. Takde la mantap mana pun sahabat, yang pasti memang tak leh challenge sahabat punya java lagi la;)




Kak Tirana-->Kak, kurang tepat lagi tu, ada benda yang kak tirana tak letak... he he..Alhamdulillah, dah selamat dah kak tirana..baby boy.. berat 2.8 kilo. Nama dia Aniq Mujahid:)



Shameel-->terima kasih shameel..oh, takde la hebat sangat pun...ni pun yang senang2 je shameel, kalau yang susah2 mau saya pening kepala jugak.. he he



Sara-->habis tu pakar ekonomi ya? he he..baby boy... Aniq Mujahid;)


Hanif-->he he..salah la dik...cuba lagi..kekekek...





PS: Jawapan Stridz selaku pencuba yang pertama dah betul dah, cuma tertinggal titik je;). Apa pun tahniah!

PS1:Bukan lelaki Y, sila baca komen sahabat, dia dah terangkan kenapa jawapan dia mcm tu... terima kasih;)

PS2: apa pun tahniah buat semua yang mencuba, lain kali kita belajar lagi eh:D

Abd Razak said...

Assalamualaikum saudari afida...

Semoga saudari sihat hendaknya dan sentiasa dalam perlindungan Allah Taala...

To be honest tak pernah belajar code programming tu tapi yang peliknya saya buat entri kat blog dalam ruang Edit HTML bukan dalam ruang Compose. Ntah saya rasa senang di situ boleh edit code tu mengikut kehendak saya...:):)

rokiah said...

Assalamualaikum afida,
saya tau jawapannya tapi sebelum tu saya nak tanya, ada tak yang bekas pelajar diploma dari shahputra? pls send email to me at mama.qayyim@gmail.com. ada sesuatu yang saya nak tanya..hehhehhe....

Afida Anuar said...

Abdul Razak-->Waalaikumusalam saudara abdul razak, moga saudara pun sihat dan sentiasa dalam lindungan Allah swt...

wahhh, mantap jugak saudara ya, saya buat entry dekat ruangan compose...senang, malas nak buat kat HTML, kena buat dengan teliti, sebab salah masuk code, dia tak jadi nnti.. HTML, saya belajar masa 1st year kat uni... Java saya belajar masa 3rd year..tp time kerja ni, banyak yang guna java languange...

ps: kiranya saudara pun terrer jugak la buat2 coding ni.. he he


ROKIAh--> Waalaikumusalam rokiah..he he... hurmmm dekat company saya, setahu saya la, takde pulak x-shahputra...setahu saya la rokiah, tp yang saya tatau tu, Allahualam..

 

Browse