Untuk Mak...

Sunday, May 08, 2011
Dulu-dulu... mak pernah cerita, dalam ramai-ramai anak-anak mak, puteri sulung mak la yang paling degil, paling payah nak keluar. Sampai masa kena keluar, puteri sulung mak tetap tak nak keluar; keluar tengok dunia. Nak duduk je dalam perut mak. Hinggakan mak menderita sakit yang amat, antara hidup dan mati sewaktu nak melahirkan puteri sulung mak. Cerita mak, yang puteri sulung mak simpan kemas dalam diri.

Kalau puteri sulung mak balik kampung, biasanya malam-malam mak akan suruh puteri sulung mak picit betis mak, kata mak lenguh yang amat. Puteri sulung mak akur, puteri sulung mak ambil minyak afiat yang panas tu, puteri sulung sapu kat betis tua mak sambil picit-picit, kadang-kadang sampai mak tertidur... masa ni la puteri sulung mak ambil peluang nak tatap wajah kudus dan kedut mak, nak lepas rindu yang dalam. Allahuakbar... tak semena-mena ayaq mata puteri sulung mak mengalir.

Tengok... tengah taip karangan ni pun, ayaq mata puteri sulung mak mengalir juga. Rindu sangat kat mak.

Baru-baru ni, bila puteri sulung mak dilanda sedikit ujian; ujian percaturan jodoh yang tak jadi, err... mak peluk kuat puteri sulung mak. Mak bisik kata yang puteri sulung mak takkan lupa sampai bila-bila. Betul la mak..puteri sulung mak kuat sebab mak. Sebab doa mak..sebab yakin mak...sebab sayang dan kasih mak pada seorang anak.

Terima kasih mak....sampai bila-bila pun, jasa dan pengorbanan mak, takkan mampu puteri sulung mak balas.



Sayang mak. Selamat hari mak...mak... setiap hari adalah hari mak....

25 comments:

lu'lu' wa marjan said...

selamat hari ibu untuk Makcik Esah di Pulau Rusa sana..semoga sihat dan bahagia berkekalan..:-)

senyumSOYA said...

puteri sulung mak tu kak fida ek? hehehe...

saya syg mak saya gak~(^^~

kasih ibu ke syurga..

Mutiara Bernilai said...

my dear afida,

sayu je mutiara bace post ni,

nway, alhamdulillah,dp[t juga mutiara tengok wajah sahabat mutiara yg sorang ni. manis dan redup. :)

Afida Anuar said...

Kak Hanan-->Selamat hari ibu utk Mak Cik Jah kat paloh jugak.. tak lupa buat kak hanan...kak ma... alhamdulillah, moga2 dikurnia anak-anak yang soleh dan solehah...

SenyumSoya-->agak-agak sapa? he he..yer dik..akak la.. tu la.. sayang mak.. sayang sangat-sangat..

Mutiara-->my dear mutiara..err.. yang tukang tulis ni lagi sayu... dah berabak air mata dah. Manis dan redup eh? he he.. alhamdulillah.... bila pulak la gamaknya fida dapat tengok wajah mutiara..;)

MaizaC'Joe said...

Selamat Hari Ibu Khas utk mak akak ya.. Setiap hari adalah hari mak.. bila ada "mother's day" ni... hari kualiti utk kita wish kan.. sangat bermakna.. betul kan akak.. kadang kita di landa ujian.. Mak penguat kita.. tapi mak maiza selalu kata.. anak mak penguat mak... allah... sayang kat mak.. moga mak akak sentiasa dlm redha Allah

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear:)

Selamat HAri Ibu buat bonda tercinta fida:):)
Untuk fida...semoga sentiasa menjadi anak kebanggaan ibu ayah yang solehah lagi mithali:):)

nahmy said...

sentiasa aku mencari 'syurga' di bwh tapak kaki emak...selamat hari mak kpd mak2 seluruh dunia hatta kpd mak kpd mamak-mamak...

nurkass said...

isk..isk..isk..
thats why kass tak buat n3 hari ibu..belum sempat karang ape2 air mata dah berjurai2 turun..huhu..

selamat hari ibu buat bonda kass yg tersayang dan untuk semua ibu2 di dunia..jasa dan pengorbanan mu tidak akan dilupakan hingga akhir hayat..

aha..mmg ada iras lah fida..of kos lah kan..mak ngan anak..sejuk mata memandang..:)

Kehelan said...

:)

Shy Syaz said...

ada iras la..
itulah kak, orang kata anak sulung bese ssh nk kuar..mcm sy siap vakum bagai..
selamat hari ibu wat ibu-ibu di dunia ini..
:)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

awak dan mak awak mmg seiras la..tgk pic awa mmg ada talent menjadi seorang guru taw...mungkin belum tiba lagi panggilan perguruan itu :-)

fuad ansari said...

Akak ke tu.. ingatkan noorkumalasari tadi.. (",)

To be honest, akak kelihatan mempunyai ciri2 ibu yang baik.. (",)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Usually the pioneer will be the toughest track and should be able to strive until success. Back to the picture,`like mother like daughter` but not identical. Happy belated `mother`s day` to your mother. Hopefully both of you are in happy moment always!

~PENCHENTA~ said...

:)

Kirim salam kat mak akak. Mak2 ni sangat tabah. Ishk. :')

Afida Anuar said...

Maiza-->Selamat hari ibu buat ibu mai juga. InsyaAllah..sama2 kita kuat antara satu sama lain. Wktu mak akak sakit dulu pun, mak akak kata mak akak kuat sebab akak..sebab anak-anak..

Kak tinie-->Waalaikumusalam wbt.. my dear Kak Tinie..Selamat hari ibu utk kak tinie juga. InsyaAllah kak..thanks for the doa...

Nahmy-->he he..ada ada je coletah dalam setiap komen. Mak mamak mamak eh...dah tersenyum sorang2 dah baca komen nahmy ni;)

Kass-->Ingat tak nak buat gak kass, tp idea tu mai..buat je la.. nangis pun, nangis je la ..he he.. selamat hari ibu buat ibu kass juga..ada iras kan? kan? ;)

Kay-->;)

Shy-->oh...tp akak tak de la sampai kena vacuum, cuma mak akak bertahan...smpai la akak keluar.. hu hu.

Sahrom-->Waalaikumusalam wbt. Mungkin terbiasa cahaya perguruan mak saya kut sahrom. Mak saya seorang guru... ustazah;). Tp dah pencen pun. Pencen awal.

Fuad-->err..eh noor kumalasari la tuh.. he he..gurau je fuad.. Allahuakbar, moga2 makbul kata2 fuad. Cita2 tu, nk jadi ibu yang baik;)

Tajnur-->Waalaikumusalam wbt.. Tajnur..Thanks Tajnur.. Happy mother's day to ur mother too...and to ur wife also. Kindly send my regard to her..Tetiba speaking english hari ni noo.. he he.

PS: masa baca komen2 Tajnur yang terselit tafsir Al-Quranul Karim.. saya assume Tajnur ni seorang ustaz. Tapi bila baca komen Tajnur yang terselit bab sains.. eh Tajnur ni cikgu sains kut... dan hari ni bila baca komen Tajnur dalam english...err he he... just my forty cent. Okebai!;)

Penchenta-->InsyaAllah Tahieyah... kirim salam kat mak tahieyah juga.. mak mak ni, mmg tabah!

menusuk hati said...

sama2lah kita buat sebanyak mungkin kebajikan untuk mak ayah kita selagi mereka ni masih hidup..

nur aisya humaira said...

Selamat hari ibu..:)

akak ke puteri sulung tu??same laa muka ngan mak..:)

IMANSHAH said...

saya lak putera bungsu..huhu

happy mothers daya

Afida Anuar said...

Menusuk hati-->InsyaAllah..sama2 semntara depa masih ada..dan umur kita masih panjang..

aisya-->aisya... like mother like daughter.. he he.. eh tu bukan akak tu.. tu sape entah.. heh!

Shah-->happy mothers daya? huh!.. shah, sulung n bongsu..jauh jarak tuh;)

Kakzakie said...

Bila nak jadi mak? Asyik panggil mak je....

pssst.... nak tahu selalu masuk rumah Fida tapi baru kakak perasan hari ini kakak tak follow lagi tau. Huhuhu.... kelakar betul. Boleh tak perasan.

Kamsiah said...

pertama kali tgk pic fida....:) betul ke fida tu..si puteri sulung yg cekal,tabah,kuat semangat...

Norsha said...

fida,
selamat hari ibu utk mak fida dan mak2 seluruh dunia.....jgn sedih2 fida, selalu doa utk mak ye...

Afida Anuar said...

Kak Zakie-->Doakan eh kak..he he... takpe je kak. Tak folo pun takpe. Akak selalu singgah sini. Fida hargai sangat..

Kak Kamsiah-->hehe ..dah buang dah pic kak..tetiba rasa malu pulak duk tayang pic tu.. hu hu. eh betul la tu kak.. tak tabah mana pun, cukup2 rasa je;)

Kak Norsha-->kak norsha..thanks kak norsha, insyaAllah tak putus doa tuk mak dan ayah..

IMANSHAH said...

mana gamba??

Afida Anuar said...

err...entah..tetiba hilang.. kekeke.

takde la shah, rasa mcm malu pulak duk tayang gamba kat ctu. Kalau ramai2 takde la segan sangat. ni berdua macam...err... ;)

 

Browse