Kempunan

Sunday, May 15, 2011
"Kempunan tu apa?"

"Kempunan tukan macam ni Num... hasrat hati hendak peluk gunung, apakan daya tangan tak sampai"

Tunjuk Langit Cinta, Shahrizad Shafian...


Dan kami telah jadikan sebahagian kamu cubaan terhadap yang lainnya. Mahukah kamu bersabar? (Al-Furqan:20)



Nenek saudara saya, yang saya panggil tok, yang saya anggap macam nenek sendiri... berbisik perlahan kat saya masa saya balik kampung baru-baru ni,

"Kalau boleh, tok nak tengok Kak Nor menikah sebelum tok mati. Kalau dak, kempunan la tok ni, tak dapat tengok Kak Nor menikah"...

Gulpp... nafas terhenti seketika. Err...kempunan?

"Oh tok, please don't say like that, insyaAllah you will...insyaAllah. Pray for me tok, pray for me ok?!", speaking dalam hati.. kekekeke..


PS: Senang melihatmu, senyum padaku. Tenang di jiwamu, tersenyum selalu (",)

33 comments:

IMANSHAH said...

ada tu, cuba intai kat mana2

r.o.l. said...

Insya-Allah, ada rezeki tok, amin. :-)

Pn Kartini said...

Assalamualaikum dear:)

:):)InsyaAllah..
Takkan ke mana ..bila jodoh itu mendatang...
tak ke gitu dear??!

;)

Mutiara Bernilai said...

SAMPAI MASA TIBANYA WAKTU,
REDUP HATI KAUM BERDUA.
BILA DUA JASAD BERSATU,
HIDUP MATI JADI BERSAMA.

~ Merong Mahawangsa,

insyaAllah, sampai masa tibanya waktu..

senyumSOYA said...

kak fida..
jumpa nanti gtau kite ek..
hehehe..
doa banyak2~ insyaALLAH~

Abd Razak said...

Assalamualaikum sahabat...

Moga Allah limpahkan kepadamu kesihatan yang baik dan ketenangan jiwa...

Allah mengatur kehidupan kita di dunia ini termasuklah jodoh, bila sudah tertulis sejak azali lagi maka ia akan berlaku mengikut masanya.

MaizaC'Joe said...

kak mana eh kak.. mana dia sorok ni.. suka main sorok2 hehe... InsyaAllah akak ada, Maiza percaya semua tu.. cuma cepat atau lambat..

PS: ada yg dah senyum tu :)

Norsha said...

salam fida,
bersangka baiklah dgn Allah...suatu masa yang telah ditetapkan olehNya, InsyaAllah....tercapai juga...terus berdoa !

Sham said...

kita pun doakan untuk awak ye...

masz14 said...

ko nak aku try arrange something utk ko tak?

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Wah! Kuatnya pengaruh `
Tunjuk Langit Cinta, oleh Shahrizad Shafian` yang mengisarkan tentang manusia yg lupa dengan dunia dan diberi peluang kedua oleh Allah SWT.
Jawapan yang dapat diberikan adalah `takdir` dan sejauh mana kita berlegar dgn takdir pada suatu tempohmasa (ajal) yang diberi. Surah AlAraaf:34 وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ۬‌ۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمۡ لَا يَسۡتَأۡخِرُونَ سَاعَةً۬‌ۖ وَلَا يَسۡتَقۡدِمُونَ
Sebenarnya peluang yang Allah SWT berikan adalah berulang2 sehinggalah saat `Hari Allah` dimana kita sudah tidak punya kuasa lagi utk lakukan apa2. Surah
Ibrahim:5 وَذَڪِّرۡهُم بِأَيَّٮٰمِ ٱللَّهِ‌ۚ إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَأَيَـٰتٍ۬ لِّكُلِّ صَبَّارٍ۬ شَكُورٍ۬ Dan ingatkanlah mereka dengan Hari-hari Allah. Sesungguhnya yang demikian itu, mengandungi tanda-tanda yang menunjukkan kekuasaan Allah bagi tiap-tiap seorang yang kuat bersabar, lagi kuat bersyukur.
Ini pula adalah petikan dari Tafsir Ibnu Katsir mengenai Surah AlFurqan:20 dimana kita mesti menerima takdir yang ditetapkan oleh Allah SWT dengan sabar sebagai ujian siapakah manusia yang beriman atau menderhaka!
وَقَوْله تَعَالَى : " وَجَعَلْنَا بَعْضكُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَة أَتَصْبِرُونَ " أَيْ اِخْتَبَرْنَا بَعْضكُمْ بِبَعْضٍ وَبَلَوْنَا بَعْضكُمْ بِبَعْضٍ لِنَعْلَم مَنْ يُطِيع مِمَّنْ يَعْصِي وَلِهَذَا
Apalah erti kita mendahului takdir sekiranya kita berada dijurang kebinasaan dan sememangnya kuasa pemilihan itu ada pada kita, manusia sebagai ikhtiariah. Malah langit yg luas dan bumi dgn cinta pun tidak menangisi kebinasaan kita. Surah AdDukhon:29) فَمَا بَكَتۡ عَلَيۡہِمُ ٱلسَّمَآءُ وَٱلۡأَرۡضُ وَمَا كَانُواْ مُنظَرِينَ Mereka (ketika dibinasakan) itu tidak ditangisi oleh langit dan bumi (atau penduduk keduanya) dan mereka pula tidak diberi tempoh lagi.
Wallahualam.

nahmy said...

hurmm...kempunan ye. kempunan...kempunden...marangkerapu...semarak itseennng...

Afida Anuar said...

Shah-->pandai sungguh dia menyorok noo.. he he

R.o.l-->Aminn rol.. thanks..

Kak Tinie-->Waalaikumusalam my dear kak tinie, yeap..begitulah perkiraannya;)

Mutiara-->Ohh tak tengok merong.. he he. insyaAllah dear. pray for u too.. eh..smlm mimpi dear..errr

Senyum Soya-->beres... insyaAllah..

Abdul Razak-->Waalaikumusalam saudara abdul razak..InsyaAllah..moga Allah limpahkan kepadamu kesihatan yang baik dan ketenangan jiwa juga sahabat..

yes..just wait for the time;).. thanks sahabat...

Maiza-->insyaAllah mai.. senyum tu kat diri sendiri...he he

Norsha-->InsyaAllah kak..fida yakin tu;)

Sham-->iyerr..tengs;)

Masz-->errr..nak!....:)

Tajnur-->Waalaikumusalam wbt.. Tajnur..eh eh..Tajnur pun dah baca Tunjuk Langit Cinta? mantappp!!... saya masih ada lagi separuh nak habiskan..err.

apa erti mendahului takdir? bukankah mendahului itu juga bermaksud sesuatu yang sudah ditakdirkan utk kita? adakah ia boleh diibaratkan dengan menikah awal,tp dengan ilmu agama yang tiada maka mengheret kita kepada kebinasaan? atau tak semestinya menikah, tp perkara2 lain. Tp kan, yg menikah awl tu yang bagusnya kan? pasai dapat pelihara semua. Pastu pahala bertambah2..whatever it is..still ada pro and cons dia juga. Apa pun, yang Allah berikan ni adalah yang terbaik tuk kita semua, insyaAllah. Allahualam..

Nahmy-->Apa tu nahmy? kempuden? marangkerapu? uisk..bahasa jawa eh? kekekeke

Afida Anuar said...

PS: Kak Tinie, Shah, Kak Norsha, Sham, Masz, Tajnur... selamat hari guru.. moga kerjaya ni kelak bawa saham besar di akhirat, insyaAllah...

Kakzakie said...

Assalamualaikum Afida,

Org tua-tua selalu memang begitu. tapi kakak pun teringin juga nak lihat Fida naik pelamin masuk jadi N3, mesti best kan....

Kakak doa adik-adik blogger yg telah sesuai berumahtangga dipertemukan jodohnya segera. Amin...

Noli said...

aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn....

sahromnasrudin said...

semoga tok awak terus dipanjangkan umur untuk menghadiri majlis akad nikah awak ya :-)

Kamsiah said...

hai..mcm dah terbau2 nasi minyak la..

kau tersenyum...ku tersenyum..kemesraan menguntum...

fuad ansari said...

Saya pun takut kempunan gak macam akaknya tok.. (",)

DrSam said...

ASM Afida. Saya doakan semoga Tok diberi kekuatan, keafiatan dan dipanjangkan umur agar berpeluang melihat cucunya di atas pelamin. Pasti Tok akan tersenyum...kita pun tumpang senyum sebab dapat merasa nasi minyak :)

Afida Anuar said...

Kak Zakie-->Waalaikumusalam kak zakie.. itu lah, orang tua2 kan. sabo je la..err akak pun teringin? he he..insyaAllah kak..doakan fida eh;)

Noli-->Aminnnnnnnnnnnnn...;)

Sahrom-->Aminnn..insyaAllah Sahrom.. tengs

Kak Kamsiah-->he he...eh akak masak nasi minyak eh hari ni.. he he. Tu senyum kat diri sendiri kak;)

Fuad-->Alamakk..kempunan gak ke?kekekek

Dr Sam-->Waalaikumusalam dr sam..Aminnn..insyaAllah Dr..insyaAllah. Btw, saya dah berjaya kumpul 2 sample air hujan. Ptg tadi, excited nak kumpul sample yang ke tiga, ada orang buang bekas saya!..hu hu.. InsyaAllah, nnti dah cukup 5 sample, saya akan poskan kepada Dr ya.

Mutiara Bernilai said...

ha? mimpi mutiara?

hiks2..muka mutiara mcm mane?

^__^

mutiara tgok merong kat astro first ritu..

Rashid said...

Senyum melihat afida .. senyum gambarkan fida ketika tok berbisik ..
Tentu terkesima kan..

fida cepat!! cepat!! hehe

Afida Anuar said...

Mutiara-->he he.. aduh, tak ingat pulak muka mutiara macam mana. Tapi fida tau la tu mutiara;)

ooooo...umah fida takdak astro;)

cikgu rashid-->tak..saya tak terkesima pun cikgu. Sebab memang dah jangka..kekekeke...:p

shameel Iskandar said...

Kena tunaikan tu nanti kempunan nenek saudara awak.

naimisa said...

kempunan? err....

Afida Anuar said...

shameel-->errr...ok..hmmm..baeklah:P.

Naim-->errrr

sahromnasrudin said...

assalamualaikum

salam ziarah di pagi rabu :-)

intan.maisarah said...

assalamualaikum

mohon
bila tiba detiknya
kirimkan kad undangan
pada saya
hehe

Afida Anuar said...

Sahrom-->Waalaikumusalam.. thanks sahrom..sudi ziarah..pagi2 hari;)

Sara-->insyaAllah sara..wajib datang tau kalau dapat jemputan;)

ummu said...

assalamualaikum
moga Allah makbulkan hajat2mu yang baik....

Afida Anuar said...

Waalaikumusalam kak ummu..

InsyaAllah..moga2...aminnn..

tropical_jingga said...

assalamualaikum wbt...

erkk erkk... Tunjuk Langit Cinta ni beli kt mana ek??? :)

 

Browse