Solehah...

Wednesday, April 13, 2011
"Perempuan solehah tak memandang, dan tak dipandang"..

Yang tak dipandang tu, saya tak risau dah..pasai.. rasanya takde sapa pun nak pandang saya.. tapi bab memandang tu... nak-nak yang nampak rajin sikit ke masjid atau surau..errrr

Cepat-cepat tunduk.. cepat-cepat pujuk.. Istirgfar

"Fida..perempuan solehah tak memandang sayang....."

"Yer...yer...tak pandang dah ni"

...... tapi intai!!.. denggg..FAIL!!



PS: Aduhh jauh lagi perjalanan tuk bergelar solehah-masturah Fida oiii.....

hmmmmmmmmm......

25 comments:

senyumSOYA said...

kak fida.. heheheh...nakal ek~ (^^~

shameel Iskandar said...

Terpandang itu lumrah, kalau memandang tu, entahlah .......

suka juga memandang, hehehe

ummu said...

assalamualaikum Fida
betul, akak yang dah jadi isteri ni pun rasa susah nak jadi solehah.

thanks dik sudi bertandang ke wordpress akak tuh.2 minggu ni,akak agak keletihan, tak dan nak update current issue dan nak balas komen di wordpress tu.

nur aisya humaira said...

hak2..mate tak leh nak tunduk kak..
camne erk??:)
asyik nk memandang je...wakakap..:)

TheChekJah said...

tunduk pon tunduk jugak... kang tak nampak tiang lampu depan.. kalo langgar jodoh tak pe... aha...

Afida Anuar said...

Senyum Soya-->nakal la jugak dik..errr..

Shameel-->he he...ok la, klu macam tu Shameel kira mcm saya ni terpandang la kut..errr..

Kak Ummu-->Waalaikumusalam kak ummu;).... same kak. takpe tak balas komen pun. Take care kak...moga akak sihat2 sokmo..

Aisya-->errr... tu la aisya...adoiiyaaa..mata ni pun..

TheChekJah-->tunduk sampai langgar tiang lampu tu..tak tahu la.. he he..haaaa, klu langgar jodoh bagus gak..eceh..

Khairi said...

pandanglah Fida. Tak salah pun.

hmmm...

It is not about pandang, atau tak pandang. It is not black and white. Life is colorful, girl.

Let us put it this way, first step, second step, and third.

First - pandang atau tak? Pandang sebab kalau tak pandang you will never learn, never know even never aware. "Eh, Fida anak pak Amid dah mati la semalam." kata Seri. "Anak pak amid?" soal Fida. "Ya rabbi Fida anak pak amid, yg selalu pi masjid tu, bukan ke time dia pergi masjid ko balik, dia pergi masjid ko balik, ko tak perasan ke muka dia akan kanser hidung all this while? Karut la kau"

Second - pandang macam mana? This is where you should put your mind on. it is the matter of HOW. Pandanglah seadanya, guna 'white cap', cari info bukan feed nafs.

Third - I know him, what to do? This area is stretched. Need to explore further. Fundamentally, jauhi zina, be proper in every action.

Kalau awak terperasan pemuda gi masjid, pandanglah. tengok baju apa dia pakai, anak siapa, dia senyum ke masam, that's all.

Salah ke? Hmm... tak kot...

;p dua sen.

nurkass said...

my dear fida,
seriously kass tertarik ngan penulisan khairi tu..
ade benarnya disitu..

Mutiara Bernilai said...

*senyum+sedih*

memandang dgn kaca mata iman :)

~PENCHENTA~ said...

Haha. Betui kak. Betui. Ishk. Saya pun. :(

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

kak fida nie kemana anak mata tue melirik hehehehehe ( saje usik awak erk)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Kdgkala saya pun keliru, apalah kriteria org skrg mendefinisikan `solehah`. Adakah terletak pada pakaian, tudung, labuh ke tidak dsbnya? Apakah mrk juga tidak mengetahui dlm keadaan sistem skrg, perbuatan apakah yg paling berdosa sekali? Saya tidaklah boleh menyatakan disini kerana takut menimbulkan fitnah, namun apabila kita menjauhi dari AlQuran dan Hadis, Islam yang dipelajari telah hilang wajah sebenarnya. Tidak ada hubungan dgn sistem hidup hak2 milik. Rasulullah saw bersabda,`Seseorang itu mempelajari Islam sebagaimana dia belajar menenun kain (berwarna2) sehingga tidak tahu apakah itu puasa, solat, qurban, dia mempelajari kitab Allah (AlQuran) pada malam hari (dgn laju dan bersahaja)...Riwayat Ibnu Majah.
Jauh atau dekatnya perjalanan bergelar solehah, masturah, quratul`ain dsbnya bergantung kpd `jarak` yg dilalui (QS 9:42) Wallahualam.

IMANSHAH said...

intai dalam blog sudeh

Pn Kartini said...

assalamualaikum my dear:)

nak nyanyi skit nii...:)

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan..

;)

Abd Razak said...

Assalamualaikum saudari...

Moga saudari sihat hendaknya..

Perbezaan arah memandang menyebabkan terjadi perbezaan daya nilai dan daya rasa. Kurniaan nur dari Allah memberi kita pandangan yang benar dan tepat.

Afida Anuar said...

Khairi-->hmmm...okay...mulai besok saya pandang...errr he he.padahal selama ni memang duk pandang pun... aduhh pandang sapa pulak ni fida??

ala setakat bertembung dgn geng2 surau dalam lif ni je... tu pun jarang2 jumpa depa... kalau jumpa mula la jeling nk tengok muka kan...aduhh sejuk je rasa...errr.

Kass-->fida pun tetiba tertarik kass..kekhkehkeh.. mesti khairi kembang:P

Mutiara-->sedih kenapa dear?

Penchenta-->ahh kita serupa dik..~

Sahrom-->Waalaikumusalam..amboi2 sahrom..bab usik orang kemain:P

Tajnur-->Waalaikumusalam wbt.. Tajnur..hmmm perbuatan apa ya? apa salahnya berkongsi di sini..kalau benda benar, orang takkan kata fitnah...mana la tau saya yang jahil ni dapat perbaiki diri moga Islam tidak hilang wajahnya dari dalam diri..

At-taubah:42..alhamdulillah faham yang dimaksudkan dengan jarak ni...2 kali baca terjemahan;)... Allahualam...

Shah-->eh nampak eh klu intai kut blog? keh keh keh

Kak Tinie-->Waalaikumusalam my dear kak..pheewitt..sedapnyer akak nyanyi.. he he

Abdul Razak-->Waalaikumusalam saudara... Alhamdulillah saya di sini sihat2 aje. Moga saudara di sana pun begitu juga.. Allahuakbar, moga-moga kita semua dikurniakan nur...agar dapat memandang dgn benar...dan tepat

fuad ansari said...

Xpe kak, pelan2 kayuh dalam menjadi wanita yang solehah..

kalau pandangan yang baik, xpe kot.. (",)

Afida Anuar said...

Fuad...insyaAllah.step by step...

Doakan moga istiqamah..

kalau pandangn baik tak pe eh...wokeh!.. he he

Yan said...

Ha..ha... Fida...fida...

eh akak dulu pun sama tau.. Umuq cam 18 gitu.. Kat hostel. Bila tiba waktu sembahyang tarawikh, intai dulu kat tingkap sapa dia pak imam.. Kalau imam tu yg kitarang suka, sure pergi ramai2 satu bilik..haa..haa..lawak betull..

MaizaC'Joe said...

Assalamualaikum

akak.. hehe

Maiza lg la.. separuh pun tak solehah.. tapi mudah-mudahan la.. nak mcm tu gak

ehemm.. akak.. ada karektor tu.. boleh2 ;)

DrSam said...

teringat satu hadis dari Baginda Rasulullah S.A.W “Dua mata berzina, dan zina keduanya adalah pandangan”. Dengar saja sudah gerun akan peringatan tersebut. Namun tidak dinafikan mata ini teramat sukar sekali hendak dikawal dan kekadang itu terlebih nakal. Peringatan ini buat diri saya kerana cantik itu menjadi halwa mata yang secara spontan mata mengkagumi ciptaan dan hasil seni Dia yang indah itu.

Namun teropong iman yang digunapakai ketika dikampus dulu berjaya mengikat dua hati yang berakhir ke jinjang pelamin - bahagia hingga ke hari ini. Alhamdulillah.

Saya doakan semoga teropong iman Afida pun dapat membantu apa yang dicari.

mujahidah muslehah said...

hehe..kelakarlaa entry nie.tp,ada kebenaran nie sebaliknyerr..saye pun ada pengalaman jugak nie..err..hehe

Afida Anuar said...

Kak Yan-->wowww, akak lagi mantapp...intai pak imam.. fida intai makmum jah..kehkehkeh

Maiza-->Waalaikumusalam mai..akak suku dari suku pun mungkin tak sampai dik.. hu hu.

Dr Sam-->Alhamdulillah..moga kekal hingga ke alam syurga dr sam dan zaujah..thanks dr..insyaAllah moga2 jumpa apa yang saya cari..

Mujahidah-->heee, nak buat macam mana kan dik..fitrah manusia ni suka tengok yang baik2..yang indah2...

said...

betul2. hati manusia kan, ada yg suka pandang2 yg indah2.. ada yg prefer yg baik2, molek2.. walaupun ada juga yg lebih suka yg nakal2. erk.

Afida Anuar said...

he he.. didi...ko suka yang mana satu?

indah2?
baik2?
nakal2?

errr...

 

Browse