Maju..

Tuesday, January 19, 2010
Sekarang semua dah maju. Masa pun semakin maju. Orang apatah lagi. Baguslah kalau semua maju. Jangan ada yang terkebelakang sudah la.

Cuma aku kagum dengan budak-budak sekarang, mantap dan maju tak macam budak-budak zaman dulu. Anak-anak sepupu aku yang kecil tu pun dah ada akaun facebook. Terkejut aku diaorang add aku di facebook. Ingatkan sapa sebab macam kenal.

Rupanya anak-anak sepupu aku. Yang dah besar gedabak tu tak kisah la. Ni darjah 1,darjah 2. Maju betul depa mengalahkan mak sepupu yang sorang ni. Kecik-kecik lagi sudah pandai berada di alam maya. haihh..

Kalau darjah 1 dulu orang tanya aku, apa itu komputer. Aku geleng kepala. Tak tahu. Apatah lagi kalau orang tanya akaun facebook atau blog. Lagi la aku kerut dahi. Eh lupa, zaman tu facebook, blog, twitter, benda-benda alah tu semua mana la wujud lagi, hehe.

Kalau la zaman aku kecik-kecik tu dah ada blog, facebook, online forum, online news, twitter, friendster semua... dah dah. Tak payah nak kalau-kalau sebab memang dah takde...hahaha.

PS: Teringat zaman sekolah menengah dulu, nak berinternet guna dial up. 1515. Siap ada bunyi modem itu. Punya la lambat. Loading page pun dekat-dekat 5 minit. Ke 10 minit? hahaha..

16 comments:

Frodo Baggins said...

hehehehehe ~
zaman beralih ..
bila sampai turn diorg kank
mereka akan kata mende yg sama
kat bebeudak zaman tu nanti


((e,eh rasa tua plak))


>>___<<

Khairi said...

saya dulu lagilah. main ngn taik aje hahahaha.

Afida Anuar said...

Frodo-->eh betul la kan...hehe.. owhhh..ada orang mengaku tua:P

khairi-->erkkk...eeeewwwwwwwwwwww.. uishh..mcm takde benda lain nk main...hahhahahhahaha

niwtode said...

fida, bagus jugak zaman tu tak ada fesbuk segala. kalo x mesti kita x dapat main kat luar, main kejar-kejar, main hujan, mandi laut/sungai, main bola sepak kat kampung.

kan fida kan? kan?

Kehelan said...

adik kay yg darjah 5 itu bertanya: kaklong, cemana nak chatting?

kay jawab: kaklong tak bg adik main komputer dh... game pun tok bleh...

hahahaah... kejam btul..

a.z.r.i.n. said...

a'ah. dulu nak guna internet dial 1515 siap ada byi segala. time tu lah tgh hangat MIRC. sangat kenangan. hehe.

syahza said...

dulu slalu kantoi ngn mama sbb modem berbunyi2 tu... rupanye leh silentkan..

haha..

nahmy said...

sbb tulah mamak klu buka kedai mesti ada perkataan 'maju' kat nama kedai...i.e: ali maju, maju corner,kader maju, bangsar maju...dan macam2 maju lagi..cuma ada gak diorng yg tak maju-maju

Afida Anuar said...

Edot-->eh betul la edot, kalau tak..tak merasa main tu semua...fuh sib baik takde..

Kay-->fuh mmg kejam..hehe.. fida kasi je adik yg kecik tu belajar2 sntuh laptop ni...aritu bagi ceting. Teruja dia..hehehe

Azrin-->owhh ye mirc..sangat kenangan!!!

Cin toin-->lar..leh silent kan ke? cik pida tatau ni. sungguh!

Nahmy-->hahaha..beralih ke mamak sbentar..baru perasan semua depa guna maju..fuh maju betul! erkkk

Pn Kartini said...

Salam dear......
akak bila dah tua2 camni..br leee berjinak2 dgn semua tuuu....aduhaiii....!!!

Afida Anuar said...

Salam kak tini, hehe..fida pun sama. Zaman budak-budak dulu tatau pun. Sekrang baru tau..heheh

aideeb said...

haha zaman sekolah menengah berinternet kat cc beb...pastu leh jeling2 org sebelah hehe..masa tu guna MiRC lak tuh..channel surau, kampung..hahaha...

unclejoe said...

channel surau ... channel mamak .. kampung ... unclejoe hmmm lagi la.... internet tgh hangat kat malaysia... Uncle lak kat overseas...tp kat negara yang internet pun tak de.... lagi lah jauh belakang dr malaysia .... so lambat lah uncle kenal ..... internet2 ni semua.... uncle kenal pun orang dah bosan dah ngn mIRC... tp tak pe lah.... ada lah hikmat dapat tahu lewat kan.....

Afida Anuar said...

Aideeb-->wahh..hehe..aku pun ada gak masuk kampung, surau..tp semua dipalsu kan..entah2 kita penah ceting deeb..erkk

UncleJoe-->negara yang tenet takde? uishh negara mana tuh? uganda? somalia?erkkk

unclejoe said...

dekat dekat area tu la fida....

Afida Anuar said...

Uncle joe...ermm..oooo...anggap la area2 yang saya sebut tu la..hehehe

 

Browse