Anak Dara Melayu Terakhir...

Sunday, July 04, 2010
Anak dara.. di rantau orang dan jauh dari pandangan mak ayah. Pastilah terasa sedikit bebas. Aku pun tak terkecuali dari merasa sedemikian. Bukanlah bebas yang boleh menjahamkan tu, cuma bebas untuk keluar malam setakat makan-makan bersama kawan-kawan. Kalau kat kampung, keluar malam adalah bermakna keluar bersama mak ayah yer. Keluar malam bersama kawan-kawan di kampung tidak pernah sekali pun tercatat dalam sejarah hidup. Sekian.

Alhamdulillah, aku bukanlah kaki keluar malam. Aku rasa last aku keluar malam adalah 3 bulan lepas. Tu pun nak jumpa kawan-kawan yang lama dah tak jumpa, ada reunion. Memang dah jadi tabiat, kalau tiada hal penting malam-malam hari aku memang takkan keluar. Suka duk rumah je. Maklumlah, anak dara melayu terakhir la katakan..

Tapi sejak piala dunia ni..errr..
Prestasi Fida yang tak keluar malam sudah mula tercalar?..haha.

Ala hujung minggu je, tu pun pasai tv rumah rosak dan aku paksa adik aku yang duk Nilai tu temankan sebab dia datang bermalam di rumah aku pada hujung minggu. Nak ajak teman serumah,depa pula tak minat bola..huhu.

Kawan aku kata, kalau ada la makcik-makcik yang baru plan nak datang meminang, tertengok aku duk layan bola kat foodcourt tu, cancel terus plan nak hantar rombongan!

hahaha apa-apa la.

PS: Skuad Maradona jadi sayur rebus semalam..alahaii kesian..

24 comments:

Tirana said...

hahaha...tak sangka pulak Fida minat bola sampai macam tu sekali...sanggup pi layan bola di foodcourt.. aduhai...

Afida Anuar said...

hehe..Kak Tirana..nak buat macam mana, tengok online kat rumah memang tak puas, asyik tersekat2 jah.huhu..

penjejak maya said...

salam,

nak keluar malam kena ada body guard kat sebelah tu baru la terjamin keselamatan..

makcik yang minang tu kalau tengok layan bola mesti terharu sampai keluar air mata dengan minat bakal menantunya hehe..

p/s: Jerman juara Piala Dunia!

Abd Razak said...

Salam...

Moga sihat hendaknya..:)

Prestasi lapar tu, sdri..:)

*Sayuran rebus tu terkadang sedap juga..

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Mmg sepatutnya Afida, perempuan IT Melayu Terakhir krn mana jaragng sekali org yg diasah dgn otak kiri dlm penaakulan dan assimilasi sesuatu bidang boleh berubah anjak ke sebelah sana? Mungkin boleh tetapi tidaklah sampai `digest chemically`. Maksud saya, kalau minat bola pun, gitu2 jelah. Tetapi entahlah pula kot2 ada makcik-makcik Melayu Terakhir yg sealiran dan bila tahu sudi menghantar risik mcm citer `rombongan cik Kiah` ke Komanwel!

Kamsiah said...

fida,mak ayah fida pun macam akak jugak...NO,NO..anak laki/pompuan..jgn mimpi nak merasa keluar malam,kecuali bersama mak ayah...siang..emmm berhantar,berjemput la kalau ada urusan yg penting...

:.Yus.: said...

akak klu nk tgk bola meh la sini.tp blh tgk game yg kt tv 1 je la..hehe

Linglung said...

gua bangkang kenyataan makcik tu..makcik2 sekarang dah open minded..diorang lebih memahami.

world cup kot :)

Pn Kartini said...

Salam my dear:):)

ermmmm...tersenyum akak baca citer fida..:)
kiranya dalam kelembutan ada juga 'rock'nya di jiwa..hehehehe..
tak peeee...janji ada adik menemannya..:):)

Take care yaa..:)

Afida Anuar said...

Penjejak Maya-->hehe..haru sampai keluar air mata..ada ke makcik yg camtu?heh!... ahaaa, lepas brazil out, kita sokong german pulak..kita ni mcm berpakat je..kuikuikui

Abdul Razak-->Salam saudara..alhamdulillah sihat2 aje di sini, moga saudara di sana pun sama.... aha,sayur rebus memang sedap...favourite tu!:D

Tajnur-->Waalaikumusalam wbt..ahaaa Tajnur punya scientific explanation tu, perghhh... buat saya ternganga jap membacanya..ekekeke..

hehe,benar, saya minat bola pun gitu2 je..takde obsess terlampau. orang kata tengok bola setakat for the sake of the game..err.. 'Rombongan Cik kiah ke komanwel? ahaa tak pernah tengok pun cerita tu.. btw, lepas brazil out, harap german la yang bawa balik piala dunia;)

Kak Kamsiah-->hehe..adik2 laki fida, mak ayah tak kisah sangat nak keluar malam, anak-anak perempuan ni...mmg tak boleh la.TApi kalau siang, diaorang kasi la..asalkan bagitau nak pi mana..etc..

Yus-->lepas ni game kul 2.30am lak..takde dah yang kul 10..bole ke pi kacau yus pagi2 buta?hehehe..xpe2 yus..gurau je;)

Linglung-->makcik2 tu ada reason tak nak menantu yang minat bola...eh tapi tak semua la.. ada juga makcik-makcik yang layan bola sama..kadang2 kalah anak menantu..hehe..

Kak Tinie-->Salam kak tinie..heehee,malu fida..sekali sekala rock, eh layan bola rock eh?..ekekekeke

MaizaC'Joe said...

salam akak......

la.. apasal tak ajak maiza ja.. hehe.. sama la kita.. tapi maiza dok dng family.. balik krj terus balik rumah, klu nak beli brg ka apa.. snggah la mall jap.. kadang tue, jiran2 tnya juga.. lama tak nampak depa ingat p outstation hehe.. pasal bola.. minat juga tengok kat umah ja la.. kdng tue sorak ja lebih tapi tak tau pun.. :)) tu lah maradona ckp beso sngt.. abeh kena rebus dah... hehe

Bro Bayu said...

tak tau nape brobayu yang laki ni sukar bener minat bola..suka tau match result jer...nak pi kuar kedai mamak tgk bola,,memang takle..kuar mkan jer,,memang selalu memandangkan brobayu malas memasak setahun dua nih

Afida Anuar said...

Maiza-->Salam maiza..akak klu kat kampung, memang tengok kat rumah je la. Takde dah nak keluar2..ni harap terpaksa ja..errr... hawat tak bitau awai2 nak pi tengok gak? klu idak, dah roger mai awal2 lagi dah;P

BroBayu-->uishh jarang jumpa lelaki yang nak tau result je..tanpa tengok game...hehe, tapi takpe. Minat orang lain-lain. I respect that.
PS:orang laki malas masak takpe lagi. Nanti leh suruh orang rumah masakkan

aideeb said...

huhu..aku lak terbalik..kat kg plak berani kuar malam2..makan ngan kwn2...kat KL ni malam dok umah je lah...

Khairi said...

hahaha. alahai bola punya pasal. semlam kat rumah kat kg pun adik ipar saya merungut perkara sama sebab nak kena drivekan adik dia gi tengok bola kat restoran skrin besar sana.

sbb dia tak minat sgt bola, terpaksa la congok kat situ buat buat sokong hehehe.

alhamdulillah, awak masih menten dgn akhlak awak. moga berkekalan. kalaulah saya boleh mempersahabatkan awak dengan sahbat2 sy yg lain mesti sy sgt teruja.

Perkara baik, saya akan suka kepoh kat orang hehehe.

Afida Anuar said...

Aideeb-->eh kita terbalik rupanya..hehe..

Khairi-->eh bola yang 4 tahun sekali ni best apa khairi;)...

err..menten...dah sedikit tercalar sebab keluar malam pasal bola..huhu..abes la..

eh bukan dah ramai ke awk mempersahabatkan saya dengan sahabat2 yang lain... kay, kak tirana, UJ, JA...dan absyar juga.. seronok sangat dapat bersahabat dengan mereka!

uNcLeJoE said...

jaga jaga gak fida .. takut jatuh saham lak...-)

Afida Anuar said...

Alamak UJ..abes la.. patut la...padan la..err..

InsyaAllah UJ,batas2 masih terjaga... pi tengok2 sambil makan2 je.. tak menjerit, tak ketuk meja, tak tepuk tangan..tengok sekadar tengok, tapi kalau dapat rembat gol tu.... terkeluar jugak la..."YES!!!"..hehe

Final Ahad ni, insyaAllah fida tak pi lepak kat foodcourt tu lagi dah UJ..2.30 pagi kut. Lagi menjunam saham jatuh kalau pi..hahaha..
eh takde fikir pasal saham jatuh pun sebenarnya..cuma... memang tak pergi la...

dikya said...

hehe..

kak no..dikya hok dok suke tgk bola pong tertengok bola jugok balik trg last weekend sbb bayo ngan pa ngn hb tgk..tgk masa brazil kaloh (tapi dok parok sgt)..
pastu time argentina..pa pulok sokong argentina wahahaha..yg 4th goal tu dok seke sbb last 2 minutes deh..hehehe..dok rok cetong unggoh...hehehe

Afida Anuar said...

Dikya..hehe...

kakno memang sokong german malam tu!!..eksaited gile german menang, tapi siang gok ke maradona..siang ke tevez la mcm berusaha keras tu..tapi nok wak gane..takdok rezeki depa dop?

dokpe2..oyak ke pa, nasib baik gok argentina dok menang, klu dok kene tengok maradona lari bogel keliling padang..huhuhu

old_trafford said...

Kawan aku kata, kalau ada la makcik-makcik yang baru plan nak datang meminang, tertengok aku duk layan bola kat foodcourt tu, cancel terus plan nak hantar rombongan!

tak jugak kalau makcik tu pun minat bola..hehe

Afida Anuar said...

Sir...makcik mana la yang minat bola zaman sekarang ni, saya tak pernah jumpa pun lagi...huhu;)

old_trafford said...
This comment has been removed by the author.
old_trafford said...

.. Hehe

 

Browse