Cinta Agung...

Wednesday, February 09, 2011
Tak pernah bertemu, tak pernah kenal.... tapi cinta.
Itu kisah cinta agung.... cinta Nabi Muhammad s.a.w terhadap ummatnya.

Masih adakah cinta persis itu kini?
Tak pernah bertemu, tak pernah kenal, tapi cinta....

oh..

17 comments:

insan kerdil said...

cinta itu adalah kurniaan daripada Ilahi....berkasih sayang adalah fitrah makhluk dalam kehidupan....meski ada yang tidak bersua zahirnya....namun pabila diserahkan pada yang Esa....atas nama iman dan taqwa....akan Dia permudahkan urusan...biarpun tanpa disedari...

ketentuan Allah adalah rahsia Allah....

wallahu'alam...

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

MOga saudari sihat hendaknya di sana dalam menjalankan seharian..

Sungguh perkara-perkara yang tak ternampak seperti cinta,sukar sekali untuk dikalamkan dalam bait bicara.

Berkata Syekh Muzaffer Ozak al-Jerrahi, "Sungguh sulit untuk menggambarkan cinta dengan kata-kata. Ibarat mencuba menjelaskan lazatnya madu pada seseorang yang tidak pernah merasakan, atau bahkan melihat madu, yang tidak tahu apa itu madu."

nurkass said...

salam fida..
ada kopok dr ganu tak..nak sikit..haha..

cinta..emmm..susah nak digambarkan..majoritinya sekarang ni kalau cinta tapi tak pernah bertemu lebih kepada menipu..haihhh..

naimisa said...

ada macam dalam kisah Abd. Kadir Jailani yang biasa kita tahu sebagai kisah Pemuda dengan Epal.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum sahabatku,..

konsep cinta agung ini sgt ideal..kita sbg manusia mmg tak mampu nak gapainya..itu hakikat yg harus kita akui...

Khairi said...

ada...

Anonymous said...

Jum la daki gunung... banyak ilmu boleh dapat di hutan... Pesona & anak dia pun dah join... ! hehehe

Park Young Shake
www.mytownkajang.com

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
DiMalaysia, sapa yg tak cinta pada agung? Dgn gambar Agung nilah manusia sanggup lepasi rasuah, menjual harga diri, melakukan kemungkaran dan kezaliman. Cinta berlebihan pada gambar Agung telah membutakan pandangan manusia.
Tetapi kalau cinta pada Yang Maha Agung kenalah cintakan dan ikuti sunnah Rasulullah saw. Surah Ali Imran:31قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِى يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ Katakanlah: "Jika kamu [benar-benar] mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi kamu". Begitu juga, sepertimana hadis dari Ibnu Masud r.a.bhwa sabda Rasulullah saw,`Tidaklah seseorang kamu ditanya mengenai dirinya melainkan AlQuran, maka jika seseorang itu kasih akan AlQuran, sesungguhnya ia mengasihi Allah, Dan jika seseorang itu menggenggam Alquran, maka sesungguhnya dia telah menggenggam Allah dan RasulNya` kitab AlFurqan baina Auliyaa ArRahman walAuliya AsSyaitan oleh Ibnu Taimiah. Wallahualam

UglyPooh said...

cinta tulus.

bila kita rasa mak kita paling penyayang, perlu Rasululullah lg tinggi sayang nye dekat kita, bila kita rasa rasulullah saw cinta pada umat nya, sebenarnya ALLAH itu yg lagi2 sayang dan kasih pada hamba-Nya.

MaizaC'Joe said...

Indahnya cinta begitu kan...
Cinta sekarang ni paling kurang pun jpa di alam maya cth blog, fb.. lama rapat di alam maya.. bertemu di YM ermm... moga ada batas2 tertentu..

PS: Maiza ada bau nasi minyak? :)

Afida Anuar said...

Insan Kerdil-->Ketentuan Allah adalah rahsia Allah.... terima kasih insan kerdil, sudi berkongsi kata di sini..

Abdul Razak-->Waalaikumusalam wbt..ALhamdulillah..moga saudara di sana pun begitu juga..hurmmm...benar juga kata saudara tu.

Kass-->haaa, ada sket lagi dalam peti ais tu kass...nak? meh la putrjaya...lambat habis..hehehe

Naim-->ohh,saya pernah baca kisah tu naim..

Sahrom-->Waalaikumusalam sahrom..yer sahrom, saya setuju....spt kata ugly pooh. tersentuh saya baca

Khairi-->mana? siapa? ngee

Pak Shake-->aduhhh asyik mendaki je ni...errr

Tajnur-->Waalaikumusalam wbt...hehe,terkeluar cinta kat agung pulak dah Tajnur ni, adehh macam2..

Genggam Al-Quran.. insyaAllah.. sama2 kita...

Ugly Pooh-->ya Allah... tersentuh saya baca ni ugly...good one

Maiza-->Mana?mana? akak tak bau pun..hehe

ummu said...

assalamualaikum Fida
sungguh cintanya
cinta yang agung kan Fida
cuma kita saja
yang sering terlupa

Afida Anuar said...

Waalaikumusalam kak ummu..
ya kak..sering kita lupa. Duk agung2kan cinta yang tak kekal. Padahal cinta Dia, dijanjikan syurga..

Adinda Amy Sensei said...

assalamualaikum kak afida..

cinta teragung adalah cinta pada rasulullah...bersyukurlah kita kerana menjadi umatnya..

salam kenal buatmu..moga ukhuwah kekal...

Afida Anuar said...

Waalaikumusalam adinda amy...
Alhamdulillah dapat kita kecap nikmat islam dan iman....

salam kenal juga buatmu..insyaAllah...harap2nya kekal ukhuwah

Rashid said...

Indahnya bait kata.. suka sangat ..

Afida Anuar said...

cikgu suka? ni mesti kata2 yang menggambarkan kisah cikgu dengan......hehehe..

cikgu, kenapa dengan malware tu?sy boleh masuk blog cikgu tak sampai 30 saat pun, pastu dia terus direct keluar....hukhuk

 

Browse