Jakun..

Wednesday, August 05, 2009
Dalam kebisuan yang beku di dalam opis yang separa kaku, tiba-tiba terdengar deruan enjin kapal terbang yang akan berlepas. Kuat ngaumannya. Pasti membingitkan telinga-telinga yang berdekatan. Nasib baik aku berada di dalam ruang yang terkatup kemas. Kalau tidak....

Opis baru aku ni cuma terletak beberapa ratus meter dari hangar kapal terbang. Jelas kelihatan, ada beberapa buah kapal terbang yang keluar masuk setiap hari. Kata mereka, itu tempat kapal terbang dibaiki. Aku mengiyakan jek kerana aku masih baru di sini. Mungkin benar, kalau tidak apa lagi yang kapal-kapal terbang buat di dalam tu? Takkan tempat mereka parking pulak kan?! hehe..

Huh, bile tengok kapal terbang yang besar gedabak betul-betul di hadapan mata. Tiba-tiba teringat kisah ketika kami adik-beradik masih kecil. Kisah jakun dengan kapal terbang. Kisah yang tidak seberapa, tapi bila dikenang agak mencuit rasa:D

Saat kami adik beradik terdengar akan enjin kapal terbang membelah angkasa melintasi ruang udara rumah kayu kami, pasti kami semua akan berkejaran ke tingkap rumah. Lalu melambai ke arah kapal terbang sambil menjerit..

"Katta tebbang,tunggu ...nok naik sorang" (pelat lagi waktu ni, masih kecil la katakan...hehe. Kapal terbang pun dipanggil 'katta tebbang'. Apakah??? hohoho).

Begitu juga kisahnya ketika kami sedang bermain di luar rumah bersama sepupu-sepupu dan jiran. Dengar aje deruan enjin kapal terbang, kami semua akan berhenti bermain dan terus melambai-lambai ke arah kelibat kapal terbang itu sambil menjerit.... "Katta tebbang, tunggu....bla bla bla".

Macam la kapal terbang tu akan berhenti bila dengar jeritan kami kan??eheh

Jakunnya kami dulu. Bila diingat balik kisah ini dengan sepupu aku bebaru ni, kami bantai gelak tak ingat. Budak-budak sekarang pun tak macam kami dulu. Adehhhh...jakun betoll!

PS: Nasib baik besar ni dah tak jakun bila tengok kapal terbang. Kalau tidak, mau nak kene balun ni...hehe

11 comments:

nhy said...

padanla dok tanya meaning 'balun' td ~ nk wat entry lg rupanya =p

-masa kecik dulu, airport subang still active, so slalu dgr bunyi airplane depart ~ dan2 kepala dongak tgk langit (even though dr dlm rmh tu xde pun nk nmpk awan)-

Afida Anuar said...

kesangapan kemelandanaan ketikaan ketiadaan kekerjaan...

saje jek nk konfemkan balun tu..mana tau maksud dia lain ka..huhu..

huh, rasanya mata cikgu leh nampak thru atap tu kut..tu pasai cikgu dongak...cheq rasa la..heheheh

Kehelan said...

kay smpi skrg kalu tgk kapal terbang masih lg terasa kejakunan itu... sbbnya tka pernah naik lg!

asal kapal terbang lalu jek, kay lambai... ekekeke....

kalu kat kuantan, kdg2 helikopter sultan pahang @ tengku mahkota lalu kat ruang udara katk awasan umah, kami sumer bingkas berlari tgk... heli tuh terbang rendah la jugak... kami dok lambai2 laa kat heli, kot2 sultan pahang @ tengku mahkota tgk... ntah2 encik pilot je ada... ekekekee

natni said...

xpenah nek gk.. (adeh~)

ayh org ckp ms die kecik2 dlu, dorg adik badik kalo dgr bunyi katta tebbang dorg sti nyorok, sbb tkut kne culik dgn alien....

hadoyai~ alien kn nek ufo, kalo depe nek katta tebbang... huh! no wonder la nape org xnek2 lg smpi skrg ni

ngeh3 =P

Afida Anuar said...

Kay-->ingtkan kami2 jek yang melambai klu nampak kapal terbang dulu2...hehehe..kay,takpe insyaAllah suatu hari nanti kay akan naik jugak.....

Intan-->adehh mcm citer x-files pulak libat alien bagai...tak rasa lagi naik UFO cemane..teringin gak nk naik...erkk

flip said...

haha,,same la kiter,,ngeh3

:.Yus.: said...

dl ms kecik2 mak selalu bw kami adik beradik g airport tgk kapal terbang turun..lg best..hehe :p

Khairi said...

haii haii... dah 2 n3 ghopenyer ish.

welcome back hehe. anyway, kat subang tak byk dah kan air lines masuk?

best la tiap2 hari dongak kapal terbang. bleh kira siap. hehe

Tirana said...

Budak2 sekarang ni especially yang dok kat bandar2 ni jakun bila nampak kerbau dan ayam itik..heheh.. Anak2 kak tirana kalau balik kampung mesti terpegun tengok bapak ayam..hahaha

Afida Anuar said...

Flip-->same eh...hehehe, ingatkan cik pida dan anak beranak jek...erkk

Yus-->haa, klu gi airpot tu, kami melilau cari port yg bole tengok kapal terbang paling dekat...makk aiii besauunye kapal terbang...ekekekek

Khairi-->entah la, tp rasanya kt cni tempat kapal terbang rosak dibaiki kut..hari ni nampak al-wafeer Air...dari mana entah..yg lain MAS, air asia, masuk lam hangar..yg berterabur kat luar pun ada..

Kak Tirana-->huh, betul la..kat cni mana ada bapa ayam itik lembu bagai tu...fida pn spnjang duk putrajaya ni mana penah jmpa bapa ayam, mak ayam, anak ayam..isk isk isk...

Anonymous said...

afidaanuar.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading afidaanuar.blogspot.com every day.
instant payday
payday loans in canada

 

Browse