Turun

Monday, October 11, 2010
"Ramai orang yang dah berjaya sampai ke puncak.. tapi akhir nya mereka tetap ingin turun ke bawah. Tak ada siapa yang panjat gunung dan rasa tak mahu turun sampai bila-bila. Jadi pasti di bawah ni lebih indah..kan?", Muni, petikan dari entrynya 6 bulan lepas.

Kerja. Buat kesebelasan kalinya, saya rasa macam nak jadi suri rumah je kelak. Amacam, ok tak?

14 comments:

Khairi said...

siapa ckp tidak ok? musti ok.. :)

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Ramai mrk yg dah sampai ke puncak, tapi ramai yg tak sanggup kekal disitu, baik mrk yg sudah mendaki gunung tertinggi mahupun mrk yg sudah membina bangunan pencakar langit! Hakikatnya, disitu mmglah glamour ttp bukan penghidupan yg sesuai. Manusia tetap selesa mahu pulang ke tempat asal. Menara kembar KL, CN Tower (Toronto), Guangzhou Tower, Tokyo Sky Tree dsb sbb mmg org tak berani jadi tmpt mastautin mlah manusia lebih cenderung tmpt `countryside` krn disitulah fitrahnya. Owhh! dah merancang utk jadi suri rumah ye?. Mmg ok je, Semuga bahagia selalu, InsyaAllah...

Pn Kartini said...

Salam my dear..:)

sesekali ada juga terlintas cam fida..!!:)
Baru semlm kwn akak nasihatkan utk berpegang dgn :

"Bekerjalah untuk duniamu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya. Dan bekerjalah untuk Akhiratmu seolah-olah kamu akan mati esok hari."...

Abd Razak said...

Salam Saudari Afida..

Semoga saudari sentiasa dalam rahmat~Nya serta dilimpahkan kesihatan yang baik...

Hasrat yang sangat baik, bila jadi suri rumah semuanya mendatangkan kebaikan dan terpelihara dari fitnah luar.

Manusia macam kita ni iaitu dalam status Al-Asbaab tidak mengapa menukar status apabila berjaya sampai ke puncak dan ingin turun. Berlainanlah jika kita dalam status Tajrid iaitu makam yang tinggi, maka akhlak tasawuf menganjurkan kepadanya supaya jangan turun ke maqam Al-Asbaab.

sahromnasrudin said...

salam..klu nak jadik suri rumah itu ok tapi buatla biz dari rumah..jgn duk sahaja..sekurang2nya ada income kan :-)

aideeb said...

walaupun dia xmau turun dari puncak pasti dia akan ditolak turun..huhu..hakikat kehidupan seperti roda kadang di atas kdg dibawah...ada jugak yg terjatuh dan panjat semula...ada jugak yg xmau panjat..ada jugak yg turun dgn rela hati membiarkan yg lain pulak di puncak..huhu

uNcLeJoE said...

ehhh dah ada plan tuh... ni mesti makin dekat ni... hehehe kan??

nahmy said...

sapa plak ckp yg surirumah tu bukan satu pekerjaan??...cuma mungkin takde epf je...

naimisa said...

saya rasa sangat OK. Itu semulia-mulia kerja.

Kata Pengetua saya, "Pengurus rumahtangga boleh membuat seribu satu kerja."

syahbandar87 said...

hmm...srkng akak keje ape ek..cikgu ke?

Afida Anuar said...

@Khairi-->kan?sangat ok!

@Tajnur-->Waalaikumusalam wbt!..huh,mesti Tajnur pernah pergi ke tempat2 tersebut, bestnyer... Tapi kan, iye la. Mana la ada orang nak tinggal kat menara KL tu...atas gunung everest..etc. Cita-cita je Tajnur. Cita2 di masa akan datang, kalau diizinkan Allah..insyaAllah. Moga Tajnur pun bahagia2 selalu di sana..

@Kak Tinie-->Salam my dear kak tinie..hehe, itu la. Jeles tengok mak yang dah pencen sekali tu kut. Tu yang rasa nak pencen jadi surirumah gak tu..hehe

@Abdul Razak-->Salam saudara abdul Razak. Terima kasih atas doa, moga saudara pun begitu jua..insyaAllah..

Itu la..moga hasrat yang baik tu dipermudahkan..insyaAllah.

@Sahrom-->Salam sahrom..hehe,
Yang minat nak berbisnes tu ok la. Tapi saya tak minat, cita2 saya nak jadi full-time housewife sahrom, bukan part time:D

@Aideeb-->hehe..sokong deeb. Ye la, kalau dah lama sangat kat atas bahaya jugak.

@Uj-->hehe..UJ ni ada2 je. WaAllahualam la UJ.. calon pun tatau duk nyorok celah mana ni:D

@Nahmy-->ahaa...epf dalam bentuk yang lain sket kut nahmy

@Naim-->Saya pun rasa sangat OK, dan saya pandang tinggi mereka yang jadi suri rumah ni:)..jeles sangat ..

Afida Anuar said...

@Syah-->Akak kuli je syah:)

aliff muhammad said...

Cik Afida,

Jadi suri rumah pun cool :)

Afida Anuar said...

Alip...cita2 cik pida nak jadi cool la ni;)

 

Browse