Di Antara Sepi Malam dan Dingin Dinihari...

Thursday, August 26, 2010
Kata Muni...rasa 'sakit', rasa 'down' dicipta untuk buat kita melonjak lebih tinggi. Dicipta untuk memaksa kita berlari jauh.

Sungguh, aku rasa sedikit 'down' semalam bila fikir pasal projek yang sangat mengharukan ni. Tapi lepas dengar kata-kata Muni tu, aku tahu, aku mampu senyum panjang lepas ni. Panjang yang aku sendiri tak mampu tafsir.

dan Muni... terima kasih..

25 comments:

penjejak maya said...

salam,

bila dah rasa down kena bagi up sikit tapi jangan la berlari jauh sangat letih berpuasa ni hehe..

Abd Razak said...

Salam...

Moga Allah limpahkan kesihatan buat kita semua agar boleh menyempurnakan ibadah kepada~Nya sebaik mingkin..

Kehidupan kita tidak selalunya ceria, ada masanya sedih, sakit, rasa 'down' dan sebagainya. Namun, yang pentingnya cara kita menghadapi situasi itu dengan penuh hikmah dan bermakna. Moga Allah permudahkan sdri..

sahromnasrudin said...

salam..kdg2 kne down gak supaya rasa sikit kepedihan menjadi org yg memanjang down nie huhuhuhu...

Tirana said...

Kalau tak pernah sakit, kita takkan tahu nikmatnya kesihatan..

Kalau tak diuji, kita takkan tahu tahap kesabaran dan ketahanan kita

edot said...

betul betul kawan baik korang dua ni, Fida + muni. best kan ada kawan time 'up and down'.

ps: kuatkan semangat, fida.

fndrocka said...

rasa sakit membuatkan kita berusaha cari penawar..utk jadi kuat dan kebal.oyeahh...terima kasih kat Muni gaj

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Rasulullah saw suatu ketika pernah merasa sedih setelah wafat isteri baginda, Saidatina Khadijah r.anha dan bapa saudaranya Abu Talib yg menjadi tonggak menyokong perjuangannya. Ditengah2 rasa depression oleh ejekkan kaum kafir Quraisy kerana sudah lama tidak menerima wahyu Allah swt maka turunnya Surah AdDhuha:1-5 وَٱلضُّحَىٰ (١) وَٱلَّيۡلِ إِذَا سَجَىٰ (٢) مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ (٣) وَلَلۡأَخِرَةُ خَيۡرٌ۬ لَّكَ مِنَ ٱلۡأُولَىٰ (٤) وَلَسَوۡفَ يُعۡطِيكَ رَبُّكَ فَتَرۡضَىٰٓ Demi waktu Duha. (1) Dan malam apabila ia sunyi-sepi. (2) (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu dan Dia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik). (3) Dan sesungguhnya kesudahan keadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya. (4) Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda (berpuas hati).
Tidak lama kemudian, Rasulullah saw telah dijemput keSidratul Muntaha menemui Allah SWT dlm Isra` Mi`raj sbg mengukuhkan lagi keimanannya. Wallauhualam

nahmy said...

orraittt!!...itulah gunanya sahabat yg ada disekeliling kita.

said...

Fida aku pinjam sekali la kata2 kawan ko, Muni.. untuk my emotion yang sering go up and down lately..
=)

alehkayong said...

salam,

setiap apa berlaku pasti ada hikmahnya .bila feeling down sebenarnya Allah nak muliakan kita that is jika kita sabar.somthing gud is around the coner.insylh.wallahualam

uNcLeJoE said...

kita tak mintak 'down'.. tapi kalau kena itulah masa paling baik untuk 'up'....

namun paling penting tika tika camni... rasa makin dekat pula dengan tuhan... kalau tidak, tidak mungkin sedekat time tengah 'up'... itu UJ la... :-)

MaizaC'Joe said...

Salam kak Afida

Lumrah kehidupan kita "disedak" untuk dapat merasakan nikmat hidup. kita bertuah Allah mengasihi kita. Kerna itu peluang nikmat hidup ini untuk kita merasa..

Semoga tenang dan berlapang dada... cuma dalam perjalanan menghadapi apa sekarang byk perkara yang mungkin kita sendiri tak sangka berlaku..

Maiza pun kalut jg nie.. Audit dah say hye! lepas raya nak jengok office ish.. ishh.. takut tak sempat.. tdo pun xcukup huhuhu....

InsyaAllah. Semuanya will orite! Inilah jalan cinta..

Pn Kartini said...

salam my dear:)

Begitulah kita selagi bergelar hambaNya ..sentiasa diuji dan diduga....Namun..insyaAllah..andai ada kekuatan diri..dan kesabarannya..pasti kan ada mentarinya..:)

naimisa said...

kata kawan Muni, "Kita buat dia. Bukan dia buat kita."

Muni bertanya, "Maksudnya?"

Kawan Muni kata, "Luu fikirlah sendiri."

Afida Anuar said...

@Penjejak Maya-->Salam..hehe.. sure tak lari jauh2...eh tapi agak jauh gak ni..err..

@Abdul Razak-->Salam saudara abdul razak. Thanks atas kata2.. itulah adat kehidupan..ada masa gembira. ada masa down.. orang kata perencah. InsyaAllah cuba menghadapinya dengan sabar..dan redha..

@Sahrom-->Salam..benar... down sekali sekala ok gak.. at least dapat rasa nikmatnya..

@Kak TIrana-->hehe..kak tirana.. benar.. time ni barulah tahu tahap kesabaran. insyaAllah boleh hadapi..

@Edot-->Edot, walaupun Muni berada di kejauhan, tapi rasa macam dekat..err..kan Muni? hehe..InsyaAllah moga persahabatan kekal hingga ke akhirnya...

Thanks edot, insyaAllah cuba kuat..

@Fndrocka-->ahaa.. terima kasih Muni..sokong kata2 fnd..

@Tajnur-->Waalaikumusalam wbt..Thanks Tajnur atas perkongsian. Ada saya terbaca cerita Rasulullah saw yang bersedih di atas pemergian anakanda baginda...naluri seorang manusia... dan..dalam kehidupan kita mana pernah lari dari berasa sedih dan gembira. WaAllahualam..

@Nahmy-->Alhamdulillah..Muni selalu kasi kata2 yang membangkitkan semangat.. yang up ketika down.

@Dd-->Sila2 didi... dun wori.. selepas ribut petir..pasti ada pelangi..eceh, cuba berkata2..

@Alehkayong-->Salam..insyaAllah..moga2...sabar dan redha, ada rahmatnya dalam ujian..

@UJ--Uj..tiba2 rasa fida pun mcm tu jugak UJ..errr..

@MAiza-->Setiap orang diduga dengan keupayaan masing2..alhamdulillah...ujian ni cuma seciput jika nak banding dengan orang lain..... mai, isnyaAllah, kita boleh lepas..

@Kak Tinie-->Salam my dear kak tinie...insyaAllah fida pun yakin tu.. selepas ribut petir,pasti ada pelangi indah;)

@Naim-->err..tak paham ni...naim kata, lu pkir sndiri la fida..hahaha

luahfikiran said...

Salam,
Kehidupan ini banyak dugaan, cabaran dan tuntutannya. Hadapilah dengan penuh kesabaran dan ketekunan. Pada masa yang sama, jangan lupa kita berpayung kepada Allah swt. Kita hanya berusaha, dan Allah akan menentukannya. Jika kita tidak berjaya, ada sebabnya dan ada hikmahnya. Allah sahaja yang maha mengetahui dan maha penyayang

Afida Anuar said...

Salam..thanks LF atas kata2..insyaAllah..kehidupan ini pasti ada pahit manisnya..dan saya yakin, segalanya datang dari Allah, dan hanya Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.

Faridrashidi said...

Salam,

Semoga Allah memudahkan urusan.

Afida Anuar said...

Salam ustaz Farid..insyaAllah..moga2..

Kamsiah said...

rasa down takpe..jgn look down pada org lain dah le hehe

Afida Anuar said...

Kak Kamsiah..insyaAllah...rasanya tak pernah lagi pandang down kat orang lain, walau siapa pun dia...even orang gila.

Bro Bayu said...

LF is so familiar. I used to saw him...not sure either he's politician or acdemician

Afida Anuar said...

Owhhh ptut la Bro Bayu..... academician rasanya..dari gaya bahasa yang dia tulis....waAllahualam..

Bro Bayu said...

Fida, i dont think so..he's a politicised academician (if you agree with the term)...I'm ex-UPM student and he's the TNC (students affairs at that time)...

Afida Anuar said...

Ooooo Bro Bayu x-UPM and he's the TNC.. No wonder u know him...

politicised academician...hurmmm bole la..

 

Browse