Menantu Perempuan...

Sunday, June 27, 2010
Tak sangka, ada juga insan yang berminat untuk mengetahui kisah hidup kami yang bekerja sebagai IT professional wanita dan bujang ni. Opsss, bukan professional pun, tapi kuli je. Sebenarnya tiada apa yang menarik pun untuk diceritakan. Kisah hidup kami kisah biasa. Seperti juga kisah hidup mereka-mereka, wanita-wanita bujang lain yang bekerja di sektor lain, dan kalau aku cerita kisah hidup kami...mesti sapa-sapa yang baca tu bosan. Aku rasa la..

Cuma satu yang aku pasti, makcik-makcik kalau nak cari menantu perempuan... takkan cari anak dara yang berkecimpung dalam bidang IT, err maksud aku.. makcik tu takkan buat statement macam ni;

"Limah, kau risik seorang anak dara untuk anak teruna aku Nizam tu. Tapi yang kerja software engineer tau. Kerja lain aku tak nak".

Haaa..mesti tak pernah dengar kan. Yang biasa dengar, syarat menantu perempuan tu mesti kerja cikgu, paling koman pun nurse, tak pun yang kerja kerajaan...betui dak?

Ni bagi mak-mak yang nak carikan menantu untuk anak lelaki mereka la. Bagi mak-mak yang tak cari tu..tak cari la.

Ahh, rahsia jodoh... itu urusan Dia...

PS: German vs England, bai..

28 comments:

Abd Razak said...

Salam saudari Afida,

Moga sihat hendaknya..

Walaupun kita manusia boleh merancang sesuatu namun batas kita sebagai hamba hanyalah berusaha, selebihnya kita serah kepada Allah SWT kerana Dialah penentu segala-galanya.

MaizaC'Joe said...

Salam kak Afida

sihat ka tue :) moga sentiasa sihat, ceria bahagia, gembira ja..

hehe.. baca n3 kak sambil senyum sikit ja ni. betul la.. selalu nak carikan menantu nak cikgu.. habis yg berkerjaya software engineer "IT" akauntn... abes mcm mn.. aduh susah la.. :) rahsia jodoh DIA saja yg tahu.. InsyaAllah

Pn Kartini said...

Salam my dear..:)

Opss!!..akak cikgu arr..:):)hehehe..

Pe2 dear...kalau ada jodohnya..tidak akan ke mana..
Dan jodoh ditentukan olehNya biar apa disyaratkan kriteria oleh manusia kerdil ..namun bila ia satu ketetapan dariNya..maka itulah jodohnya ..:):)

Kerja software engineer??No bad whattt!!!..dahsyat pe!:):):)
(pagi2..usik fida nihh!)

Afida Anuar said...

Abdul Razak-->Salam saudara.. Alhamdulillah sihat2 aja di sini. Moga saudara di sana pun begitu jua.. Benar saudara, kita hanya mentadbir, merancang.. Penentunya hanya Dia yang Maha Kuasa..

Maiza-->Salam mai..ALhamdulillah...sihat2,ceria2 dan bahagia selalu di sini. Moga mai di sana pun begitu.. hehe..tak susah pun mai, ada jodoh kita..insyaAllah tak kemana. Owhh yer, tak pernah jugak dengar makcik2 tu suh cari yang keje akauntan kan? hehe...

Kak Tinie-->Salam my dear kak tinie.. opss..lupa akak cikgu..ampunn cikgu, tapi bukan umpat cikgu tau.. cuma menyata sedikit kebenaran, sebab dh pernah ada pengalaman ini..eceh..

eh kak tinie silap..bukan fida yang keje software engineer tu..fida keje biasa2 je ..bahagian IT juga, tapi kuli. Fida saje buat contoh software engineer tu..serius ni!...eceh pagi2 dah serius..hehe.

Tirana said...

Sekarang ni mak-mak nak cari menantu perempuan yang bekerja...baru ada class...hehehe... Jadi surirumah tak ada class ke?

aideeb said...

hahaha..menantu surirumah lagi bagus..anak2 terjaga...
zaman skrg xboring la duduk rumah..banyak mende boleh buat...aku klo ada peluang duduk umah lagi best....

putri_xue said...

kesian kita yang keje tak tentu masa ni kan...huhuhu

tapi napa ada makcik2 yang berkenan ngan doktor sbg menantu perempuan? padahal sama je kot keje tak tentu masa...huhuhu

starsyeea said...

slm kak fida...

singgah jap :)

best pe dpt menantu terer it...bole ajar macik chatting, webcam dan format pc sendiri...hehe

psstt: sy nyokong argentina kak...smlm tu cian kt abe lampard sy jek...huhuhu

niwtode said...

hah?

saya rasa makcik-makcik zaman sekarang patut cari menantu yg bidang IT sebab nanti boleh tolong bukakkan fesbuk untuk mak mertua, menten blog resipi mak mertua dan sebagainya haha.

eh betol la, kalo makcik2 mesti cari org pompuan keje cikgu @ nurse. sebab keje tu nampak penyayang kot. keje gomen, sebab keje ikut masa kut. kan?

ain said...

salam fida....kalau anak lelaki akak dpt bini engineer IT, best sehhh!!! hihi

uJ said...

erkk nama nizam upernye... hehehe..

Bro Bayu said...

Tak kisah kerje ape, yang penting halal dan kerja tu jgn sampai menggugat keharmonian rumah tangga. kerja cikgu pun kalau ada hubungan platonik (mende tuh ek) pun tak guna juga...tapi yang penting one should know, marriage tu di tangan Tuhan. Ader ustaz bagi tau, selalunya pasangan kita dijadikan banyak yang berlwanan dengan kita seperti cita rasa, perangai, look...supaya kita saling melengkapi..betuk gak tuh..bayangkan kalau suami isteri tuh dua2 gila main blog..hehehe

www.flickr.com/echamdikya said...

Hehehe..Kak No..kalo pompuan keje petroleum engineer yg kena travel sana sini..kena gi offshore..langsung dok masuk bok mokcik2 tu gamok nye...
IT ladies OK what..dok dpn workstation, keje fokus je..bila fokus, wat keje umah pon sentiasa fokus sbb dah jadi nature heheh..bagus pe..

r.o.l. said...

Salam, Afida. Bab jodoh ni tak boleh nak ikut kebiasaan atau logik. Ia termasuk dalam misteri-misteri kehidupan (yang lebih menarik daripada misteri Nusantara :-D ). Cubalah survey cara orang bertemu jodoh, macam-macam cerita kita boleh dengar. Baru ini classmate saya cerita dia dengan suami dia bertemu jodoh secara selisih kat airport. Pergi menghantar orang lain-lain, tapi flight sama kalau tak silap. Nampak 2,3 minit, terus bertegur dan bertukar no. telefon.

Insya-Allah, jangan risau tentang apa yang kita rasa kekurangan kita. Aturan Allah itu Maha Hebat. Sama-samalah kita kuatkan keyakinan terhadapNya.

penjejak maya said...

salam,

zaman dah berubah la makcik sekarang suka juga bermenantukan orang IT senang ada pakar rujuk kalau makcik tu ada masalah intenet hehe..

Afida Anuar said...

Kak Tirana-->akak, suri rumah la yang paling ada class, dan yang paling mulia..jangan tak caya, tu antara cita-cita fida pada masa akan datang, insyaAllah... fida jeles tengok suri2 rumah ni..serius kak!

Aideeb-->deeb, betul2..cucu mereka terjaga...suami pulang pun tenang.. takde la dua-dua kalut kan?hehe

Putrixue-->chupp..saya kerja masa tetap..pagi pergi keje,petang balik..hehe.. owhh tu sebab diaorang fikir, nanti diaorang sakit, senang ada orang boleh tolong periksa;)...

Starsyeea-->salam starsyeea..hurmm rasanya makcik-makcik tu tatau apa itu internet kut...eerr..
owhh ingatkan sokong england...;)

Edot-->hehe..mak-mak sekarang dah advance dah edot, tak payah ada orang tolong bukakkan, diaorang dah pandai buat sendiri;)

Kak Ain-->haaa..ni mesti best sebab kak ain dah suruh dia buat system tuk update blog guna suara, tak payah taip..kan?kan?hehehe

UJ-->alamak..lupa nak mention nama di atas tiada kaitan dengan siapa2 la UJ;)..percaya lah!

Bro Bayu-->mak aih banyknya pengertian platonik ni..heee..
saya pun ada juga terdengar begitu, kene cari pasangan yang berlawanan... tapi kadang-kadang kalau banyak sangat yang berlawanan, haru juga... saya rasa kene cari yang ada persamaan juga.. baru rasa...yeaa..he's the one.eceh...

ohh kalau dua-dua gila blog bagus pe bro bayu...err:p

Dikya-->kak no wat entry ni sebab kak nor ingat ke cik ngoh wa si ahh..hari tu dia kata, kalau sapa-sapa nak jadi menantu dia, kene jadi cikgu...kuasa Tuhan, Allah bagi lima2 orang menantu dia cikgu...

r.o.l-->Salam rol..benar, misteri yang amat hebat...jodoh itu kan rahsia yang Maha Agung..jodoh di airport.. kawan saya pula bertemu jodoh sebab ada orang salah telefon nombor dia...lepas tu dah tau salah, orang tu sms ..pastu berkawan..dan terus jadi suami sekarang..masyaAllah..kisah jodoh tu siapa boleh jangka..

insyaAllah rol...keyakinan saya tak pernah pudar.. thanks for the words btw..

Penjejak Maya-->salam.. hehe...makcik-makcik sekarang dah arif benar pasal internet..tak payah bermenantukan orang IT dah:p

Khairi said...

hehehe. mcm kelakar pula kalau mak limah tepi rumah suruh anak teruna dia cari menantu keje IT huhu.

yang penting, baik hati. kan kan kan. :)

Afida Anuar said...

Khairi...memang kelakar, dan tak pernah dengar pun..

yer...baik hati... eh saya ni baik hati kan?kan?kan?hahahah perasan!

Bro Bayu said...

best gak idea cari menantu berkelulusan IT..boleh wat short story lagi nih..student i mesti suka baca nyer bab2 proses penjodohan (betul ke term aku ni)

Afida Anuar said...

PS: bro bayu ni mesti kerja satu tempat dengan UJ kan?kan?hehe..

owhh nanti dah siap short story pasal menantu berkelulusan IT tu, jangan lupa sebar2kan.. bukan student bro bayu je nak baca tau..saya pun nak baca gak!!!.

DrSam said...

salam singgah dan ukhuwah. Cari menantu memang satu kerja yang kena perlu diteliti betul-betul. Tapi zaman IT berkembang pesat ni, mungkin pakar IT saham lebih lah sikit kot :)

naim said...

Nasib baik aku lelaki, kalau tidak dah boleh hubungi Mak Limah...hahaha...

@naimisa

Bro Bayu said...

insyallah, akan Bro.Bayu paparkan di blog nanti mungkin dalam bulan depan kot..UJ tu boss I..I ni siaper le...heheh

Afida Anuar said...

Dr Sam-->Salam ukhuwah juga Dr..zaman IT berkembang pesat tu la saham pakar IT lagi jatuh..err. saya rasa la..;)

Naim-->hehe..apa salahnya lelaki pun..cuba terai hubungi mak limah tu;)

Bro Bayu-->Owhh tak sabarnya nak baca!!..Uj bos, bro bayu assistant bos..eceh..

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Eh! Skrg ni mak2 dan makcik2 dah ubah anjakan paradigma. `Limah! kau risiklah anak dara yg berkebolehan mengolah cakera liut jenis `topi merah` sebagai ganti microsoft! Skrg ni, kalau guna software cetak rompak, nanti berpuluh2 ribu ringgit kena bayar saman. Jenis `topi merah` tu bukan ke freeware, udah tu pula boleh pakai open office dan install grafik `anaconda`. Tak ada masalah virus, spam dsb. Kita kena kejar teknologi, sekali gus dapatlah menantu perempuan....

Afida Anuar said...

Waalaikumusalam wbt!..

Tajnur..Lama tak nampak!..Kalau sibuk,it's ok. Kalau kurang sihat..harap2 Allah dah menyembuhkan...

cakera liut topi merah..redhat..hehe.. woww... mesti Tajnur ni orang teknologi ni..ada gak tau pasal dunia IT. Kagum!

Iyo la tuh, kalau ada mak2 yang nak bermenantukan orang IT yang tak tentu masa ada kat rumah ni , memang tabik spring la....err..

Bro Bayu said...

Fida- bawah lg dari assistant..tukang bancuh ayaq jer

Afida Anuar said...

Iyo la tuh bro bayu:P

 

Browse