Manik, Jangan Dikau Terurai...

Monday, July 13, 2009
Hari Sabtu, Muni ajak aku join outing anjuran department dia. Destinasi kali ni adalah ke Chiling Waterfall di Kuala Kubu Baru. Lama tak mandi air terjun....jadi apa lagi...

Kami bertolak dari Putrajaya dalam pukul 8.30pagi. Banyak destinasi untuk pick up orang. Maka dalam pukul 11pagi jugak kami sampai di Rawang Town, tempat pertemuan semua peserta. Ada dalam 4 biji kereta yang berkonvoi ke sana. Lebih kurang pukul 12, kami sampai di tempat kejadian. Alunan air terjun dan muzik hutan menyambut kedatangan kami.....besttttnyerrrrr.... tak sabarrrr nak mandiiiiii!!!!! Tapi......

untuk sampai ke waterfall tu kami terpaksa meredah hutan,menyeberang 6 anak sungai dan perjalanan dikatakan memakan masa lebih kurang 45min-1 jam!... ohh noooo... aku hanya berselipar jepun!!!

"Selipar jepun,jangan kau putus di tengah perjalanan sudaaa", cakap-cakap aku sendiri kepada selipar jepun. Selipar jepun buat-buat sengih..heh!

Berbekalkan serangkap dua doa yang aku baca di dalam hati, kami yang seramai 14 orang 'pencinta alam' memulakan perjalanan memasuki hutan yang sederhana tebal. Alhamdulillah sudah ada 'track' yang memudahkan kami berjalan. Ikutkan kata Sasi, kami perlu berjalan lebih kurang 20min-30min sebelum bertemu dengan 'lintasan kedua,' check point pertama di mana kami terpaksa merentas anak sungai. Kemudian kami akan berjumpa 'lintasan ketiga', 'keempat', 'kelima' dan akhir sekali 'lintasan keenam' sebelum kami berjumpa dengan Chilling Waterfall.

Namun entah di mana silap jalannya, hampir sejam berjalan naik bukit, turun bukit, redah belukar bagai, signboard 'lintasan kedua' masih juga belum kami temui. Seperti terasa jauh ke dalam hutan. Desiran air terjun yang dari tadi sayup-sayup kedengaran dek telinga, kini langsung tidak kedengaran. Yang kedengaran, hanyalah muzik hutan yang sedang rancak memasuki cuping telinga menembusi gegendang terus ke otak...

Kami sudah sesat!! Yer kami sudah sesat. Itulah yang terlintas di fikiran masing-masing tatkala merasakan perjalanan yang kami tempuhi itu begitu asing. Alhamdulillah, nasib baik dalam hutan yang sederhana tebal ini, 'line' telefon bimbit masih berfungsi. Lantas, ketua kami Baanu terus menelefon Sasi bagi memastikan jalan yang telah kami ambil ini. Memang tersangat lain dari yang Sasi gambarkan. Aduuuuhhh....

Terbayang-bayang di kepala aku kisah mereka-mereka yang pernah tersesat di dalam hutan. Ada yang berhari-hari baru ditemui pasukan penyelamat. Ada juga yang berminggu-minggu. Jangan kisah kami sesat di hutan Chilling, terpampang di headline akhbar besok pagi,dah! (dah mula berangan yang bukan-bukan!!! erkkk)

Kami memutuskan untuk berhenti rehat sementara di tengah-tengah hutan, kerana ada di antara kami yang sudah kepenatan yang amat. Ada yang tergelincir sewaktu menuruni cerun, ada juga yang hampir pitam. Ya Allah, temukan kami dengan jalan keluar. Hati aku sudah mula berkata-kata..

Tiba-tiba ada 2 orang pencinta alam yang sanggup naik lagi ke atas bagi memastikan ada jalan keluar. Kemudian barulah kami beramai-ramai akan bergerak. Jika ada jalan keluar, jika tiada??

Sementara menunggu 2 orang team kami mencari jalan keluar, aku duduk bersandarkan sebatang batang pokok. Aku silau kiri kanan, atas bawah. Tiba-tiba terasa kecut bila teringatkan Incik U. Yer la, dalam hutan sebesar ini, Incik U mungkin berada di mana-mana. Sedang melingkar kat atas pokok ke, terselit di celah-celah daun ke... Owhh teringatkan Incik U, aku jadi tersangat kecut!!huh! Baik jangan ingat!!

Alhamdulillah, dalam 15 minit penantian, mereka kembali mengkhabarkan ada jalan keluar ke air terjun dan mengambil lebih kurang masa 10 minit. ALHAMDULILLAH. Sesudah 10 minit perjalanan, desir indah deruan air terjun sudah mula kedengaran. Hati aku sedikit lega.

Namun, bilamana melihat yang kami terpaksa menuruni cerun yang tersangat curam untuk turun ke air terjun sedikit menggerunkan hati aku. Dah la aku berselipar jepun! Nak tak nak, aku gagahkan hati,turun sedikit demi sedikit. Ada juga member-member yang hampir tergelincir. Dalam hati duk fikir-fikir, macam mana la kami nak balik nanti. Takkan kami nak daki bukit yang sangat curam ni!! Adehhh...

Sesudah berhempas pulas menuruni curam, akhirnya kami sampai ke gigi air. Owhh yer, di tepi belukar ternampak papan tanda 'Lintasan 6'!!! Ini bermakna kami telah 'miss' 4 lintasan dan perjalanan kami yang dikatakan sesat itu membawa kami ke lintasan yang terakhir!! Owhh

Berjalan tak sampai 3 minit sesudah lintasan 6 tu, air terjun Chilling sudah berada di depan mata...Akhirnya...SubhanaAllah, indah sungguh air terjun tu... aku apa lagi, letak jek bag pack di atas batu, terus membuat aksi kuak lentang..he he..

Syukur kepada Allah, kami ditemukan jalan keluar. Kalau tidak....erkkk

PS: InsyaAllah, dapat gambar nanti, aku cuba upload...

(Selamat mengundi kepada pengundi di Manik Urai yang akan mengundi besok !! jangan lupa, undilah PAS! Sempat berkempen ni..eceh..)

12 comments:

saizulhafiz said...

geng kita buat xnk join...cmni la kwn

Tirana said...

Seronok baca kisah pengembaraan Fida...hehehe...Lain kali kalau nak jungle tracking kena pakai kasut sukan tu...atau pun pakai boot..hehehe

natni said...

walopon xp, tp nk ckp cm saizul gk...kalo ade kfid time tuh mebi org p gk kot...adehla..cmni rrrr skrg huhu =)

Afida Anuar said...

Saizul-->aku nak buat macam mana,mmg time tu aku tak dapat pergi yang amat...mmg dah janji dengan diaorang awal2..huhu..~i'm sori~

Kak Tirana-->Hehe,sbnarnye tak expect pun kene panjat bukit turun bukit bagai,diaorang yang dah pergi cakap, kene rentas sungai jek..jalan pun mendatar..Fida pun malas la nak pakai kasut, nnti kuyup pulak, tu yang belasah pakai selipar jepun jek tu..hehehehe

Intan-->adehhh intan..serius time yg sasi n d geng buat tu mmg x dapat pi..klu dapat pi,mmg aku pi..huhuhu ~ampun~... lain kali kita plan pi lain kali eh..

Kehelan said...

lain kali ajak kay jugak! takde apa nak buat sabtu ahad!

niwtode said...

cuak gak aku bace cite ko ni. alhamdulillah, sume selamat. lain kali bawa kompas.

Rashid said...

ermmm baru tadi keputusan.. PAS menang majoriti 65 kerusi .. hehe

p/s- ehemm ehemmmmmm..

Afida Anuar said...

Kay-->insyaAllah kay..x ckp awal2 aritu..lain kali fida ajak eh..

Edot-->huh..betul la, takde sorang pn bawak kompas..huhu

Cikgu rashid-->Alhamdulillah menang..menang tipis yang menipis..huhuhu

baanu said...

kak fida dah tengok all the gambar uoll gi waterfall hari itu..

semalam i tgk adik2 sy...dua org itu tengok2 gambar n laughing teringat hari itu punye kejadian...*sesat di hutan*...

dia org cerithe...mmg every one jungle trekking n sekali je lintas sungai..semua were so letih...tapi once dah jumpa tempat airterjun, semua penat dah hilang just like that....

semua gambar nampak canthek .. betul2 enjoy mandi aa semua... ;p

next time trip...mesti ikut tau!!
:)

Afida Anuar said...

memang enjoyy sangat baanu...i pun dah dapat dah semua gambar dari raymond....

ok..next trip i ikut:P

baanu said...

canthek kan kak fida...camera raymond canggih kan...
ada gambar ambil waterfall itu dr atas gak...cantik!!!

semua naik atas2 sgt itu...

okesh, baru la BEST!!

Afida Anuar said...

itu la,kamera dia canggih. Cam kamera saizul..

tngok gambar saizul pn cantik2 gak...

BESTTNYER Jom pi lagi baanu..hehehe

 

Browse