Lekir...

Monday, November 01, 2010
Selepas menghadiri kenduri sambut menantu Yus di Manjong, on the way balik ke Putrajaya, kami singgah di sebuah warung di tepi jalan berlatarbelakangkan sawah padi di Lekir. Pekena cendol pulut...terbaikkk..

Ahaaa, yang berketul-ketul tu ais. Pulut tak kelihatan lagi kerana dia menyorok di dasar mangkuk. Awal-awal dia malu nak menonjolkan dirinya.. hehe..

Sekian.

20 comments:

uNcLeJoE said...

lekir sitiawan ekkk..? ala manjong tu sitiawan la kan... erkk.. cendol pulut kat dungun best gak.... erkkk

Khairi said...

lekir? cendol tu nampak sedap slurppp!!

saya pernah sekali singgah gerai cendol dari ipoh nak ke bukit mertajam. bleh tambah cendol free huhu.

Afida Anuar said...

UJ..errr.ye kut...ingat lekir..ingat manjong je..hehe. Ohh kat mana tu UJ, next time balik ganu leh singgah:D

Khairi... ye khairi, lekir:D...cendol kat lekir ni tak leh tambah:(

Abd Razak said...

Salam saudari afida..

Semoga sdri sihat hendaknya..

Saya tak pernah makan cendol pulut, mesti sedap erk!

nahmy said...

salam...wow!! best tu...cendol pulut kuning ada ke kat situ?

sahromnasrudin said...

salam afida..mesti dulu hang lekir pernah sampai cane kan? hahahahha

nurkass said...

salam fida..
alamak.tgk gambar tu tetiba teringin pulak..huhu..kalau kat seremban siap leh tambah lagi..nama warong tu leman cendol..mmg sedap..

aliff muhammad said...

Cait, buat alip jeles. Hm...bilalah dapat makan cendul pulut ni.

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Bila dah soh (langsung) ke Manjung, Setiawan elok bebenor le bertanggak (singgah sebentar) kat Teluk Batik, Lumut, Lekiyor (Lekir) dsb. Gamak2nye (agak) kome lalu menyusur ngikut Seberang Perak, Teluk Intan ye. Oooi pekena cendoi pulut aih le ni, idak ke bersandor kenyang sbb byk santan kolestrol, tapi tak mandang (nampak) pulak gula meghahnye ye! Sekali sekale kena belajor cakap loghat Perak weih bila udah ke situ! InsyaAllah

aideeb said...

weh dah lama aku kempunan cendol..mana nak cari yg sedap di KL ni?..xmo pasar malam nyer..xbest

Afida Anuar said...

@Abdul Razak-->Salam saudara abdul razak..ahaaa..nampaknya saudara kene rasa dulu cendol pulut..pasti jatuh cinta;)..maksud saya dengan cendol pulut..hehe

@Nahmy-->salam nahmy..eh ada ke cendol pulut kuning?err...takpenah dengar...hehe

@Sahrom-->Salam sahrom...hehe, itu la..saya pun rasa mcm tu.

@Nurkass-->Salam kass, ahaa, nnti bila pi seremban, fida cari kedai cendol tu. Kat ctu tak leh tambah..huhu. Kalau nak tambah, kene tambah harga la:D

@Aliff Muhammad-->hehe sila lah jeles. Tapi serius la alip..besttt sangat. Puas hati dapat makan..

@Tajnur-->Waalaikumusalam wbt. Tajnur..iyer..kami lalu ikut seberang perak (kalau tak silap). Dari Putrjaya, Shah alam..Tanjung karang, sg besar..sekinchan.. setiawan, lekir.....pastu terus sampai manjong kut..err..lupa dah..hehe..

Tak nampak gula merah tu pasai tak kacau lagi tu..ahaa, itu la. Kekenyangan jugak la. Lagi2 lps pekena nasi beriyani kat rumah pengantin. Tapi alhamdulillah, time bawak Incik Hitam tu takde la mengantuk pun. asyik sembang je dalam kereta:D

@Aideeb-->tu la pasal deeb, kat pasar mlm tak best sangat. Aku tak berapa sure sangat area kl ni..apa kata pi lekir sana nun..mmg terbaek..hehe

Anonymous said...

Fida dah lalu kg teman.. Dah tau jalan, lenkali kena singgah tau.. - muni

Bro Bayu said...

Ish sedapnyer..tapi kalau kat Perak, cendol sedap kat Kuala Kangsar, kalau kat kampung bro.bayu kat taiping, keowteow doli and rojak pasembor...

Pn Kartini said...

Salam dear:)

Lama tak pekena cendol pulut niiiih...terliur dibuat nii haaa:P

Afida Anuar said...

Muni-->bukan setakat kene singgah, tapi dah masuk tahap wajib muni..hehe..insyaAllah...kalau pnjanng umur pi perak lagi;)

Bro bayu-->first time sampai ctu bro bayu..sedapppp sangat..serius!..ahaaa, wajib dicuba tu. InsyaAllah kalau diizinkan sampai ketika kenduri kahwin bro bayu nnti akak fida singgah pekena keowteow doli dan pasembor tu...eh mcm lain je eja keowteow tu..hahahha..

Kak Tinie..salam my dear akak... ahaa, ramainya orang terliur cendol pulut niii..ekekekke

:.Yus.: said...

wah bestnya cendol pulut.aritu blk KL tak sempat singgah sb ujan.

lepas ni klu blk perak kn singgah ni..tgk cednol meleleh ayaq liuq teman ni ha..hee

ummu said...

salam Afida
geramnya akak tengok ais tu
lama dah tak makan
mungkin akak tunggu anak akak 3 tahun kut...

Afida Anuar said...

Yus-->ahaa, nnti yus balik manjong leh pesan cendol pulut ni..errr..hehe..sedappp yus..

Kak Ummu-->salam kak..aikk,kenapa nk tunggu anak akak 3 tahun lak...makan je la skrang ni..heheh rugi tau klu tunggu lama2..hehe

Rashid said...

fida sedapnya .. pulut. aduhai saya ni tak boleh tgk pulut le. Maklumlah darah diraja .. hehe


Bila nak belanja cendol pulut ni?

Afida Anuar said...

CIkgu Rashid--> patutla tnya sudi naik tahta ke idak, rupanya cikgu keturunan diraja..aduhh malunya fida..hehe..

ahaaa, apa kata cikgu mai putrajaya ni, nanti fida belanja cendol pulut;)

 

Browse