Senyumlah Dari Hati, Bukankah Dari Situ Cinta Kan Bersemi?...

Monday, December 19, 2011
Sudah tahu perut alah dengan makanan yang terlalu pedas, tapi masih berdegil mahu makan juga si pedas itu. Kan perut sudah masuk angin! Padan muka! Sendiri cari nahas!

Habis, kalau tak dimakan, siapa yang akan habiskan? Tak ke syaitan-syaitan akan bertepuk tangan kegembiraan.... "Yeayy, aku ada saudara baru!!...aku ada saudara baru!!". Ishh takkan nak biarkan syaitan kegembiraan pulak.

Tapi perut yang jadi mangsa....

Takpe jika perut yang jadi mangsa. Jangan syaitan yang gembira. Sumjhe?

Kami adik beradik berkampung di Shah Alam wiken baru ni pasai adik bongsu saya Huda mai sini tuk habiskan cuti sekolahnya. Plan adik beradik saat-saat akhir, macam ni la. Sebagai kakak sulung, saya layankan aje. Walaupun mak ayah tak ikut sekali, tapi kehadiran adik-adik sudah cukup tuk mengurangkan rindu pada keluarga yang sudah lama menghuni hati.

Orang yang paling seronok saya tengok adalah anak menakan saya, Umar Khaalish. Ramai mak menakan dia yang duk layan kerenah dia sepanjang wiken tu. Tak pasai-pasai time kami nak balik, Umar menangis nak ikut kami! Comel sungguh Umar menangis. Budak-budak menangis memang comel.

Mak menakan Umar yang sorang tu pula menangis sebab Huda dah nak balik Terengganu (menangis pasai nak berpisah...sedih). Tapi mak menakan Umar menangis mestilah sangat tak comel, ha ha.


PS: Asbab perancangan adik beradik ni, tak dapat lah saya join gathering blogger yang diadakan di kediaman LF di Bandar Baru Bangi tu. Pohon ampun dan maaf LF, aral muncul di saat-saat akhir. Kita merancang, Allah juga merancang, namun Allah jualah sebaik-baik perancang. Harap LF tak serik tuk jemput saya lagi jika ada next gathering. Wasalam;-)


19 comments:

As said...

Kakak. Seriyes makan pedas nanti perut masuk angin? Hehe. Camtu.

Anak-anak kecil ni memang so close to heart kan. Jiwa-jiwa suci, untainted. Allahu.

Seronok gather ramai-ramai, moga Allah kuatkan silaturrahim insyaAllah ameen. :)

Azian Elias said...

Akak pun now tgh masuk anginn...sakit fida..


akak pun tak dpt join sebab mak mai sini.. kami pun berkampung. Mak akak pun tak berapa sihat..

fuad ansari said...

kalau bakal pak mendakan umar yang tgk mak mendakan umar tu menangis, silap2 kalau ditanya, dia akan kata, nampak comel je dia menangis.. (",)

ye lah kan, lain orang lain pandangan.. (",)

pB said...

kak pB pun tak dapat nak join.
Banyak hal pulak di rumah hari tu ...


nanti kita minta LF anjurkan lagi tahun hadapan ...

Norsha said...

berkumpul adik beradik mmg seronok, w/pun penat tapi bahagia sangat....

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

Wahh....bestnyer dapat jumpa adik-beradik waktu cuti sekolah cam ni..

Tapi lagi seronok dapat jumpa satu keluarga dan saudara-mara~~...^_*

Tirana Mutiara said...

Fida, tak comel ke kalau orang besar menangis..hehehe..next time kalau menangis, tengok cermin baru boleh tau comel ke tidak..hehehe

Pn Kartini said...

Sesekali berkumpul..pastinya pengubat rindu di hati..;)

Tinjau2 juga akak kat fida..patutlah tak nampak rupanya kesibukan dgn adikberadik yaa...
(...tinjau fida lam gambar2 jeee..hehe..;))

eita said...

akak paling suka pedas...
kalau akak laaaaagi cun.....
hahahahah..

best lah dapat kumpul adik beradik...

Abd Razak said...

Assalamualaikum Saudari Afida..

Moga saudari sihat dan sentiasa dalam rahmat kasih sayang Allah..

Bila perut jadi mangsa, syaitan pula akan berusaha cara lain sebab mereka takkan pernah berhenti menghasut. Waspadalah.

Kalau menangis nak nampak comel, senyumlah masa menangis tu...boleh ker buat :):)

sahromnasrudin said...

cuti sekolah nie la satu2nya masa untuk kita kumpul adik beradik mengeratkan kembali tali silaturrahim akibat kekangan masa dan jarak kan

aliff muhammad said...

Afida,

:)) Mesti selalu rindu dengan anak saudara ni.

Hassan said...

Salam Sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

r.o.l. said...

Jangan beri chance syaitan tersenyum dari hatinya :-)

IMANSHAH said...

Tulah napa awak tak datang..tertunggu2..hehe

padahal saya lagi tak datang

Pencari ALLAH said...

Semoga dipermudahkan di lain hari. InsyaALLAH.

nahmy said...

serghonok sakan wooo klu dikelilingi adik-beradik cam ni. saya pun kerap gak buat gathering camni...campur dgn bar-b-q...lagi syiokk

Gen2Merah said...

berkumpul adik beradik mmg seronok kan.. ada saja yang nak d bualkan...

p/s: saya ni suka makan makanan pedas.. tapi salu tak tak tahan bila kepadasan.. ehehe

Afida Anuar said...

As-->err...perut akak la... walaupun makan kenyang, tapi sebab pedas, rasa mcm lapar, rasa cucuk2 gitu..huhu..

Itu lah, dosa pun takde suci lagi...Ameen...

Kak Yan-->Takpe kak, insyaAllah ada rzeki next time kita join eh, dapat la jumpa akak;)

Fuad-->Amboii amboii fuad....he he..eh eh akak pun rasa mcm tu.. hahah

Pb-->harap2nya kak. dengar haritu dia kata nak buat lagi, insyaAllah moga2 diberi kesempatan

Kak Norsha-->itulah kak...bahagia..suka

Noorieda-->kalau ada ayah mak mesti lagi bestt ieda!

Kak Tirana-->fida dah pernah tengok cermin kak..fida menangis memang tak comel...kekeke..alamak, mak menakan ni rupanya yang menangis.. hehe kantoiii!

Kak tinie-->oh..ingatkan tinjau kat sana tadi.. itulah, berkobar2 gak nak pi gathering tu, sekali tak dapat...hmm..nak buat cmne

Eita-->akak memang cun...so nangis pun maintain cun, saya tak..hahaha

ABdul Razak-->Waalaikumusalam saudara abdul razak..Alhamdulillah, moga saudara jua begitu, Ameen... ohh, saya pernah buat kot!hehe..comel gak rasanya.. ;)

Sahrom-->Begitulah lebih kurang sahrom;)

Aliff-->Aliff, selalu la jugak! Mentang2 anak sedara baru 2..boleh la lagi layan..nnti dah ramai Allahualam la..

Hassan-->Salam jg..thanks..

Rol-->Memang tak kasi rol;)

Shah-->oh tertunggu2 ka? :P

Pencari Allah-->InsyaAllah..moga2..

Nahmy-->aaa..tak buat pulak bbq tu, lain kali boleh la sajes kat depa2 ni

Gen2Merah-->layan kerenah anak menakan je banyak;) ohh...lagu tu pulak;)

 

Browse